Przepis na pyszny domowy chleb na żurku! Chleb pachnie jak chleb na zakwasie. Chleb z dodatkiem zakwasu na żurek pięknie wyrasta. Jest długo świeży i miękki.
Jak zrobić chleb na żurku?
Przygotowanie chleba na zakwasie z żurku nie różni się od przygotowania każdego innego domowego chleba. Należy zamiast części wody dodać zakwas na żurek. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Ile czasu piec domowy chleb na żurku?
Domowy chleb należy piec około 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.
Chleb na żurku – PROSTY PRZEPIS
Sprawdź inne przepisy na inne chleby i bułki – klik.
3 komentarze
Cudny ten chlebek po świętach mam sporo wolnego czasu więc wykorzystam ten przepis dla siebie i upiekę. Fajny przepis i dość prosty. Dziękuję za to że nim się dzielisz.
Czy zamiast zakwasu w słoiku można dać zakwas z butelki?
Można użyć zakwasu z butelki, jednak zakwas z butelki może być bardziej płynny, więc polecam zwrócić uwagę na konsystencję ciasta i ewentualnie dodać mniej wody lub więcej mąki 🙂