Przepis na pyszny domowy chleb na żurku! Chleb pachnie jak chleb na zakwasie. Chleb z dodatkiem zakwasu na żurek pięknie wyrasta. Jest długo świeży i miękki.
Jak zrobić chleb na żurku?
Przygotowanie chleba na zakwasie z żurku nie różni się od przygotowania każdego innego domowego chleba. Należy zamiast części wody dodać zakwas na żurek. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Ile czasu piec domowy chleb na żurku?
Domowy chleb należy piec około 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.
Chleb na żurku – PROSTY PRZEPIS
składniki
Składniki na domowy chleb z zakwasem:
- 500 g mąki (użyłam 200 g mąki typu 550 i 300 g mąki typu 720)
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml wody
- 250 g zakwasu na żurek (ze słoika)
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- ulubione ziarna lub dodatki – np. słonecznik, czarnuszka, kminek
przygotowanie
Jak zrobić zaczyn drożdżowy na domowy chleb?
- Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 500 g mąki).
- Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – na około 10 minut.
Jak zrobić ciasto na domowy chleb?
- Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj wyrośnięte drożdże, a także zakwas na żurek, olej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrób, po czym przełóż do formy do pieczenia. Ścianki formy do pieczenia posmaruj wcześniej tłuszczem (ja posmarowałam olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Na tę proporcję ciasta odpowiednia będzie mała keksówka o długości 20-25 cm. Ciasto wyrównaj i ponownie przykryj ściereczką do wyrośnięcia na około 10 minut – tak, aby wyrosło na wysokość formy. W czasie kiedy ciasto wyrasta, nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
Ile czasu piec domowy chleb z zakwasem na żurek?
- Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut bez termoobiegu.
- Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.
Sprawdź inne przepisy na inne chleby i bułki – klik.
3 komentarze
Cudny ten chlebek po świętach mam sporo wolnego czasu więc wykorzystam ten przepis dla siebie i upiekę. Fajny przepis i dość prosty. Dziękuję za to że nim się dzielisz.
Czy zamiast zakwasu w słoiku można dać zakwas z butelki?
Można użyć zakwasu z butelki, jednak zakwas z butelki może być bardziej płynny, więc polecam zwrócić uwagę na konsystencję ciasta i ewentualnie dodać mniej wody lub więcej mąki 🙂