Przepis na pyszny domowy chleb na żurku! Chleb pachnie jak chleb na zakwasie. Chleb z dodatkiem zakwasu na żurek pięknie wyrasta. Jest długo świeży i miękki.
Jak zrobić chleb na żurku?
Przygotowanie chleba na zakwasie z żurku nie różni się od przygotowania każdego innego domowego chleba. Należy zamiast części wody dodać zakwas na żurek. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Ile czasu piec domowy chleb na żurku?
Domowy chleb należy piec około 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.

Chleb na żurku – PROSTY PRZEPIS

składniki
- 500 g mąki (użyłam 200 g mąki typu 550 i 300 g mąki typu 720)
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml wody
- 250 g zakwasu na żurek (ze słoika)
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- ulubione ziarna lub dodatki – np. słonecznik, czarnuszka, kminek
przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 500 g mąki). Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – na około 10 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj wyrośnięte drożdże, a także zakwas na żurek, olej i sól. Możesz również dodać wybrane ziarna i dodatki (ja dodałam garść ziaren słonecznika). Całość wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez około 15 minut. Odpowiednio wyrobione ciasto nie powinno lepić się do ręki oraz ścianek naczynia.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrób, po czym przełóż do formy do pieczenia. Ścianki formy do pieczenia posmaruj wcześniej tłuszczem (ja posmarowałam olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Na tę proporcję ciasta odpowiednia będzie mała keksówka o długości 20-25 cm. Ciasto wyrównaj i ponownie przykryj ściereczką do wyrośnięcia na około 10 minut – tak, aby wyrosło na wysokość formy. W czasie kiedy ciasto wyrasta, nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut bez termoobiegu. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.
Sprawdź inne przepisy na inne chleby i bułki – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki