Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiChleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza

Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)
chleb-faszerowany-z-nadzieniem-pizza

Chleb faszerowany to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę, ale także na kolację oraz obiad. Chleb zapieczony jest z nadzieniem podobnym do pizzy – znajdziesz w nim ser żółty, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kiełbasę lub szynkę.

Jak zrobić przekąskę na imprezę z chleba?

Aby przygotować chleb z nadzieniem, należy wydrążyć bochenek chleba, a następnie umieścić w nim zrobiony wcześniej farsz. Na koniec całość zapiekamy i gotowe!

Przepis na chleb faszerowany

chleb-faszerowany-z-nadzieniem-pizza

Chleb faszerowany a'la pizza

Drukuj
Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 30 głos/y )

składniki

  • 1 bochenek chleba (400 - 500 g)
  • 150 g kiełbasy lub szynki
  • 120 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka bazylii lub oregano

przygotowanie

  1. Kiełbasę (lub szynkę), pieczarki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
  2. Na suchej patelni umieść pokrojone składniki. Całość podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
  3. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  4. Z bochenka chleba wydrąż środek w ten sposób, aby od góry móc napełnić go farszem.
  5. Podsmażone i lekko wystudzone składniki wymieszaj z 130 g sera żółtego (pozostały ser żółty zostaw do posypania wierzchu) i bazylią lub oregano. Możesz również doprawić pieprzem, a także solą (jednak sól raczej nie będzie potrzebna - kiełbasa i ser żółty zawierają wystarczająco dużo soli).
  6. Gotowym farszem napełnij wydrążony bochenek chleba. Farsz dociśnij, aby był gęsto rozmieszczony w chlebie. Gotowy chleb owiń w folię aluminiową i umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Po 20 minutach pieczenia chleb odwiń z folii i wierzch posyp pozostałym żółtym serem. Zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut.
  8. Upieczony chleb pokrój na kromki o szerokości około 3 cm i podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.