Chleb faszerowany to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę, ale także na kolację oraz obiad. Chleb zapieczony jest z nadzieniem podobnym do pizzy – znajdziesz w nim ser żółty, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kiełbasę lub szynkę.
Jak zrobić przekąskę na imprezę z chleba?
Aby przygotować chleb z nadzieniem, należy wydrążyć bochenek chleba, a następnie umieścić w nim zrobiony wcześniej farsz. Na koniec całość zapiekamy i gotowe!
Kiełbasę (lub szynkę), pieczarki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
Na suchej patelni umieść pokrojone składniki. Całość podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Z bochenka chleba wydrąż środek w ten sposób, aby od góry móc napełnić go farszem.
Podsmażone i lekko wystudzone składniki wymieszaj z 130 g sera żółtego (pozostały ser żółty zostaw do posypania wierzchu) i bazylią lub oregano. Możesz również doprawić pieprzem, a także solą (jednak sól raczej nie będzie potrzebna - kiełbasa i ser żółty zawierają wystarczająco dużo soli).
Gotowym farszem napełnij wydrążony bochenek chleba. Farsz dociśnij, aby był gęsto rozmieszczony w chlebie. Gotowy chleb owiń w folię aluminiową i umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po 20 minutach pieczenia chleb odwiń z folii i wierzch posyp pozostałym żółtym serem. Zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut.
Upieczony chleb pokrój na kromki o szerokości około 3 cm i podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…