Chleb faszerowany to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę, ale także na kolację oraz obiad. Chleb zapieczony jest z nadzieniem podobnym do pizzy – znajdziesz w nim ser żółty, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kiełbasę lub szynkę.
Jak zrobić przekąskę na imprezę z chleba?
Aby przygotować chleb z nadzieniem, należy wydrążyć bochenek chleba, a następnie umieścić w nim zrobiony wcześniej farsz. Na koniec całość zapiekamy i gotowe!
Przepis na chleb faszerowany

składniki
- 1 bochenek chleba (400 – 500 g)
- 150 g kiełbasy lub szynki
- 120 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżeczka bazylii lub oregano
przygotowanie
- Kiełbasę (lub szynkę), pieczarki, paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
- Na suchej patelni umieść pokrojone składniki. Całość podsmażaj przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Z bochenka chleba wydrąż środek w ten sposób, aby od góry móc napełnić go farszem.
- Podsmażone i lekko wystudzone składniki wymieszaj z 130 g sera żółtego (pozostały ser żółty zostaw do posypania wierzchu) i bazylią lub oregano. Możesz również doprawić pieprzem, a także solą (jednak sól raczej nie będzie potrzebna – kiełbasa i ser żółty zawierają wystarczająco dużo soli).
- Gotowym farszem napełnij wydrążony bochenek chleba. Farsz dociśnij, aby był gęsto rozmieszczony w chlebie. Gotowy chleb owiń w folię aluminiową i umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po 20 minutach pieczenia chleb odwiń z folii i wierzch posyp pozostałym żółtym serem. Zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut.
- Upieczony chleb pokrój na kromki o szerokości około 3 cm i podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



