Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad bez mięsa! Przepis jest również świetnym rozwiązaniem na wykorzystanie dużej ilości cebuli.
Jak zrobić cebule nadziewane ryżem z pieczarkami?
Przygotowanie faszerowanej cebuli rozpoczynamy od obgotowania cebuli – dzięki temu łatwo można wydrążyć z nich środek. Następnie przygotowujemy farsz – ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami, jajkami i całość doprawiamy. Na koniec nadziewamy cebule i robimy sos, którym zalewamy danie. Cebule zapiekamy, a pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem.
Cebula faszerowana – przepis krok po kroku

składniki
- 1 kg cebuli jednakowej wielkości (6-7 cebul)
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sos:
- 100 g pieczarek
- 200 ml wody
- 50 g śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 50 g żółtego sera
przygotowanie
- Cebule obierz i zetnij wierzch i spód każdej z cebul. Następnie cebule wrzuć na 4 minuty do gotującej się wody. Po tym czasie wyciągnij z wody i odstaw na sitku do wystudzenia.
- Z wystudzonych cebul delikatnie wydrąż środki (oddziel warstwy cebul w ten sposób, aby otrzymać miseczki). Z wydrążonych środków również możesz stworzyć miseczki, jeśli będą na tyle duże lub wykorzystaj je np. do zupy, czy też innych dań.
Wykonanie farszu:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wody dodaj ½ łyżeczki soli.
- Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
- Ugotowany ryż wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami, dwoma jajkami (surowymi) i łyżką sosu sojowego. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Gotowym farszem napełnij miseczki z cebuli. Napełnione cebule ułóż w formie do zapiekania.
Wykonanie sosu:
- Pieczarki pokrój w kostkę lub w paski. W rondelku umieść wodę, łyżkę masła i pokrojone pieczarki. Zagotuj, a w międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać ulubione zioła i przyprawy – np. majeranek.
- Kiedy sos zagotuje się, zdejmij go z ognia, a do śmietany dodaj 2-3 łyżki wody z rondelka i wymieszaj. Na koniec do śmietany dodaj łyżkę mąki i ponownie dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do rondelka i całość wymieszaj.
- Gotowym sosem zalej faszerowane cebule umieszczone w formie do zapiekania.
Faszerowane cebule włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wierzch każdej z cebul posyp startym żółtym serem i zapiecz jeszcze przez 5 minut.
Sprawdź inne przepisy na dania z warzywami – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW



