Prosta propozycja na lekkie kotlety do burgerów w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Tofu przygotowane w ten sposób zdecydowanie jest moim ulubionym!
PRZEPIS – burgery z tofu
składniki
- 180 g tofu naturalnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego)
- ½ cebuli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 2 łyżki mąki owsianej lub z ciecierzycy
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- bułka tarta
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
przygotowanie
- Pokruszone tofu wymieszaj z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki (może być na całą noc).
- Mąkę owsianą lub z ciecierzycy wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Tofu wymieszaj z olejem, drobno posiekaną cebulą, słodką papryką, przetartym ząbkiem czosnku, pieprzem oraz “kleikiem” z mąki i wody.
- Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na bardzo małej ilości oleju na dużym ogniu do zarumienienia.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni