Czasami z wielką chęcią sięgamy po fast foody, jednak przygotowanie zdrowszych wersji fast foodów nie wymaga wielkiego wysiłku! Dzięki temu częściej możemy pozwolić sobie na zjedzenie pysznego burgera. Moją propozycją jest burger z czerwonej fasoli z dodatkiem kukurydzy i świeżych warzyw. Zapraszam 🙂


składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 1 cebula
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki z ciecierzycy
- 2 suszone pomidory (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta ostrej przyprawy (np. ostrej papryki) lub kilka kropel ostrego sosu chili
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs (np. do kurczaka)
- 1 łyżka oleju
- bułka tarta do obtoczenia oraz tłuszcz do obsmażenia
Dodatkowo:
- 4 bułki
- ulubione warzywa (u mnie pomidor, cebula, ogórek świeży, ogórki konserwowe, kapusta pekińska)
- sos (połączyłam ketchup, wegański majonez oraz czosnek)
przygotowanie
- Fasolę zblenduj na gładką masę.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia dodaj pół łyżeczki soli oraz ostrą przyprawę lub ostry sos (ilość według upodobań).
- Zblendowaną czerwoną fasolę wymieszaj z podsmażoną cebulą, kukurydzą konserwową (ziarna kukurydzy możesz wcześniej lekko posiekać), mąką, pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, imbirem oraz przyprawą do mięs.
- Z gotowej masy uformuj 4 kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obydwóch stron.
- Bułki przekrój na pół i do środka daj gotowe kotlety. Bułki z kotletami od razu wkładam do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut, a po tym czasie dokładam do środka sos oraz warzywa.



Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!