Przepis na proste i szybkie bułeczki bez drożdży z dodatkiem sera z wiaderka. Bułki możesz zjeść same lub posmarować ulubionym kremem czekoladowym, czy też dżemem.
Jak zrobić bułeczki z serem z wiaderka?
Przygotowanie bułeczek jest niezwykle proste – wystarczy w oddzielnych miskach wymieszać suche i mokre składniki, a następnie całość połączyć. Kolejnym krokiem jest uformowanie gniazdek i upieczenie bułek. Gotowe!
W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj na gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj gniazdka - najlepiej za pomocą szprycy, albo po prostu łyżką. Gniazdka formuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gniazdka włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut (do zarumienienia).
Po wystygnięciu polej lukrem lub udekoruj w inny sposób. Lukier przygotowuję z soku z cytryny i cukru pudru (na 60 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny). Aby otrzymać ciemny lukier, wystarczy dodać do niego kakao.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…