Przepis na proste i szybkie bułeczki bez drożdży z dodatkiem sera z wiaderka. Bułki możesz zjeść same lub posmarować ulubionym kremem czekoladowym, czy też dżemem.
Jak zrobić bułeczki z serem z wiaderka?
Przygotowanie bułeczek jest niezwykle proste – wystarczy w oddzielnych miskach wymieszać suche i mokre składniki, a następnie całość połączyć. Kolejnym krokiem jest uformowanie gniazdek i upieczenie bułek. Gotowe!
Przepis na bułeczki bez drożdży z serem

składniki
- 2 szklanki (350 g) mąki (użyłam krupczatki)
- 150 g sera z wiaderka (twarogu)
- 60 g masła
- 3 jajka
- ¼ szklanki (60 g) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
przygotowanie
- W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj na gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj gniazdka – najlepiej za pomocą szprycy, albo po prostu łyżką. Gniazdka formuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gniazdka włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut (do zarumienienia).
- Po wystygnięciu polej lukrem lub udekoruj w inny sposób. Lukier przygotowuję z soku z cytryny i cukru pudru (na 60 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny). Aby otrzymać ciemny lukier, wystarczy dodać do niego kakao.
Sprawdź inne przepisy na pyszne śniadania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi


