Wyjątkowy budyniowiec z arbuzem, czyli pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia. To połączenie kremowego budyniu, kruchych waflowych rurek i soczystego arbuzowego akcentu.
W gorące letnie dni, kiedy apetyt na ciężkie desery spada, ciasto budyniowe z arbuzem jest idealnym wyborem. Jego delikatna i lekka konsystencja doskonale sprawdza się jako świeży deser po obiedzie lub dodatek do niedzielnej kawy. Ciasto pięknie prezentuje się na stole. Zaskocz swoich bliskich tym orzeźwiającym letnim ciastem!
Z jakich warstw składa się to budyniowe ciasto z arbuzem?
- nadziewane rurki waflowe
- puszysty krem budyniowy
- półkule arbuza
- przezroczysta galaretka
Jeśli nie jesteś fanem arbuza, możesz zastąpić go innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy brzoskwinie.
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z budyniem:
- budyniowe ciasto z advocatem
- ciasto z Ptasim Mleczkiem i kremem budyniowym
- metrowiec z budyniową masą

PRZEPIS – budyniowiec z arbuzem

składniki
Składniki na spód ciasta:
- 250-300 g rurek waflowych nadziewanych (użyłam waniliowych)
Składniki na krem budyniowy do ciasta:
- 900 ml mleka (użyłam mleka migdałowego)
- 100 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 240 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła (w temp. pokojowej)
Dodatkowo potrzebujesz:
- połowa arbuza (lub 1 mini arbuz) – najlepiej taki z dość małą ilością pestek (użyłam mini arbuza, który miał małe pestki)
- 2 galaretki przezroczyste
- 600 ml wody (do rozpuszczenia galaretek)
przygotowanie
Jak zrobić krem budyniowy na budyniu z żółtkami?
- Przygotowanie ciasta rozpocznij od ugotowania budyniu. Z 900 ml mleka odlej 400 ml i wymieszaj je z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, żółtkami, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka (czyli 500 ml) zagotuj.
- Do gotującego się mleka wlej część mleka wymieszaną z mąkami – całość mieszaj energicznie do momentu zagotowania. Następnie budyń zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Budyń polecam ugotować dzień wcześniej.
- Kiedy budyń całkowicie wystygnie, możesz przejść do przygotowania kremu. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę (mikserem lub robotem). Następnie dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Aby otrzymać puszysty krem, dodawaj kolejne łyżki budyniu co około minutę.
Jak zrobić ciasto z arbuzem i galaretką?
- Na spodzie tortownicy (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) ułóż waflowe rurki z kremem – rurki powinny być ułożone ciasno. Odpowiednio je przekrój, aby wszystkie rurki ułożyć równolegle.
- Na przygotowany spód z rurek wyłóż krem budyniowy – krem wyrównaj.
- Z arbuza polecam wykroić półkule (użyłam do tego metalowej łyżki do lodów o średnicy 4 cm). Półkule ułóż na kremie budyniowym – na całe ciasto potrzebujesz 15-20 półkul. Arbuza możesz też pokroić w kostkę lub w trójkąty. Rozłóż cząstki arbuza w jednej warstwie na kremie budyniowym.
- Galaretki przezroczyste rozpuść w 600 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia, po czym włóż do lodówki. Sprawdzaj co kilka minut gęstość galaretki i kiedy zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta. Całość włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz





