Pomysł na ciasto budyniowe bez pieczenia tworzył się w mojej głowie od dawna – czułam, że połączenie budyniu, advocatu i mleka skondensowanego może bardzo pozytywnie zaskoczyć. Nie myliłam się!
Ciasto jest delikatne i puszyste. Smak advocatu jest wyczuwalny zarówno w kremie, jak i dzięki herbatnikom, które są umoczone w advokacie.
Przepis na ciasto budyniowe bez pieczenia

składniki
- 400 g długich biszkoptów
- 100 g advocatu
- 100 ml wody
- 40 g mleka zagęszczonego słodzonego
- sok z połówki cytryny
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 op. budyniu (bez cukru)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 220 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 100 g advocatu
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
przygotowanie
- Na początek ugotuj budyń – na 500 ml mleka potrzebujesz 2 opakowania budyniu (to nie pomyłka 🙂 ). 200 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem, powstałą mieszankę wlej do gotującego się pozostałego mleka. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia (budyń najlepiej przygotować poprzedniego dnia).
- Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę. Do masła dodaj advocat, wymieszaj, a następnie dodawaj po łyżce wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodawaj partiami mleko zagęszczone.
- Advocat, wodę, mleko zagęszczone i sok z cytryny dokładnie wymieszaj. W powstałej mieszance maczaj każdy z biszkoptów – namoczone biszkopty ułóż na spodzie formy, na warstwę biszkoptów wyłóż budyniową masę, a na wierzch ponownie ułóż warstwę namoczonych biszkoptów. Całość oprósz cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
- Ciasto schłodź przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

