Chrupiąca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu bruschetta z burratą i pomidorkami koktajlowymi! To doskonała przekąska na imprezach, dodatek do dań z grilla, a także pyszny pomysł na śniadanie, lunch, czy kolację. Bruschettę przygotujesz bardzo szybko, a smakuje i wygląda jak danie z dobrej restauracji!
Spis treści:
Jak zrobić bruschettę?
Bruschettę, czyli chrupiące grzanki włoskie przygotowuje się bardzo prosto! Wystarczy kromki pieczywa posmarować lub skropić oliwą z czosnkiem (można też natrzeć czosnkiem). Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni, aż będą lekko złociste. Na tak przygotowane pieczywo nakłada się wybrane dodatki (najczęściej pomidory z ziołami oraz sery).
Jakiego pieczywa użyć do bruschetty?
Do przygotowania bruschetty najczęściej wykorzystuje się bagietkę lub chleb pszenny. Można również użyć innego pieczywa – na przykład kukurydzianego, czy chleba wiejskiego lub na zakwasie.
Z czym zrobić bruschettę?
Bruschettę najczęściej przygotowuje się z pomidorami, ale można również przygotować ją z pesto, ricottą, mozzarellą, oliwkami, szynką parmeńską, łososiem, a także z bakłażanem, czy cukinią. Wariacji jest mnóstwo! Poniżej znajdziesz przepis na bruschettę z burratą i pomidorkami koktajlowymi.


Przepis – bruschetta z burratą
Ile kalorii ma bruschetta z burratą?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje bruschetty z burratą. Jedna taka porcja ma:
- kalorie – 237 kcal
- węglowodany – 19,7 g
- białko – 8 g
- tłuszcze – 16 g
Zobacz również inne przepisy na przekąski
- szaszłyki z halloumi i pomidorkami
- babeczki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem
- przekąska na krakersach z jajkiem
- rollsy z chleba tostowego z serem
- jajka w cieście francuskim z pesto
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

