Artykuł sponsorowany
Brokuły to prawdziwa bomba witamin. To jedne z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne są w sklepach. Warto po nie sięgać także z wielu innych powodów. Jakich? Tego dowiemy się już za chwilę. Sprawdźmy więc, jakie wartości odżywcze mają te wspaniałe warzywa. Dowiedzmy się też, jak je przygotować, by smakowały wyśmienicie.
Brokuły uprawiane są niemal na całym świecie. Ich historia jest naprawdę ciekawa. Z pewnością mało kto wie, że brokuły, podobnie jak kalafior, czy też jarmuż, są roślinami krzyżowanymi, z rodziny kapustnych. Właśnie dlatego brokuły i kalafior są do siebie tak podobne pod względem wizualnym. Zresztą w obu przypadkach, częścią jadalną jest kwiat rośliny. Tak, tak — różyczki brokułu to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty!
Możemy je lubić lub nie, jednak jedno jest pewne — to jedne z najzdrowszych warzyw. Jeśli więc zależy nam na tym, by dostarczyć organizmowi to, co najlepsze, brokuły będą doskonałym wyborem. A co do smaku — może być naprawdę genialny, wystarczy dobrze je przygotować. A o tym, jak to zrobić, dowiemy się poniższych wskazówek.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Powodów może być wiele. Jednak na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim dwa, czyli smak i wartości odżywcze brokułów. Warzywa te są po prostu pyszne. Ich smak jest wyjątkowy i na tyle charakterystyczny, że trudno porównać go do jakiegokolwiek innego. Jest jednocześnie odświeżający i sycący, ale i mięsisty i treściwy. Przez to też sprawdza się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jako dodatek do dań.
Jeśli chodzi natomiast o właściwości zdrowotne, to lista jest naprawdę długa. Przede wszystkim jednak warto wspomnieć, że porcja brokułów jest w stanie pokryć w dużym stopniu nasze dzienne zapotrzebowanie na wiele witamin i minerałów. Dzięki temu nie musimy stosować suplementów i innych podobnych preparatów, ponieważ wszystko znajdziemy na talerzu.
Jakie właściwości odżywcze mają brokuły?
Brokuły mają wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Bez wątpienia można zaliczyć je do grupy najcenniejszych pod tym względem warzyw. Są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich przede wszystkim dużą dawkę witaminy C, sprzyjającej odporności, a także K oraz A. Obie są niezbędne do prawidłowego przyswajania witaminy D. Poza tym, witamina A odpowiedzialna jest za utrzymanie odpowiedniej kondycji widzenia. Brokuły zawierają też kaempferol, należący do flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym.
Spożywanie świeżych brokułów bardzo często zalecane jest osobom zmagającym się z chorobami związanymi z nadciśnieniem tętniczym. Są skarbnicą potasu, dzięki czemu nie tylko pozwalają obniżyć ciśnienie, ale i udrażniają naczynia krwionośne. Duża ilość przeciwutleniaczy sprawia natomiast, że brokuł wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe.
Brokuły zawierają bardzo dużą ilość błonnika, który wspomaga prawidłowe trawienie i pracę jelit. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są doskonałym elementem diety dla diabetyków. To oznacza także, że zapewniają sytość na długi czas.
Brokuły — jak je przygotować?
Chyba każdy próbował brokułów. Jedni je uwielbiają. Dla innych jest to natomiast zmora dzieciństwa. Jednak o jego smaku decyduje przede wszystkim sposób przyrządzenia. Dlatego też złą sławę tego warzywa można przypisać przede wszystkim nieodpowiedniemu przygotowaniu. Jeśli więc do tej pory nie uważaliśmy się za fanów brokułów, pora by się z nimi w końcu przeprosić, ponieważ naprawdę wiele nas omija. Ich smak może być bowiem naprawdę obłędny.
Jeśli chcemy wydobyć z zielonych różyczek to, co w nich najlepsze, sięgnijmy po odpowiednie przepisy! Brokuły, tak samo, jak kalafior BIO możemy jeść w przeróżnych formach. Doskonale smakują zarówno gotowane, jak i pieczone, smażone oraz podawane w formie zupy kremu. Najwięcej osób jadło przede wszystkim gotowane brokuły. W tej postaci są świetnym dodatkiem do dań. Najważniejsze jednak, aby były one al dente, czyli lekko twarde i chrupiące. Rozgotowanym brokułom mówimy stanowcze — nie! Takie różyczki najlepiej sprawdzą się już jedynie do zrobienia wcześniej wspomnianego kremu. Pamiętajmy też, że brokuły lubią sól, dlatego zawsze dodawajmy ją do gotującej wody.
Jednymi z najsmaczniejszych dań z brokułem w roli głównej są wszelkie zapiekanki. Takie dania skradną serca nawet najbardziej uprzedzonych osób. Możemy zapiec je z makaronem lub samodzielnie, na przykład z czosnkiem i beszamelem. Coś pysznego!
Gdzie kupować brokuły?
Brokuły dostępne są obecnie niemal w każdym markecie. Jednak nie wystarczy, że pójdziemy do sklepu i weźmiemy pierwsze-lepsze warzywo z półki. Jeśli chcemy cieszyć się pełnią smaku oraz wysoką zawartością składników odżywczych, wybierzmy brokuły uprawiane w sposób ekologiczny. Oczywiście warto zwrócić też uwagę na świeżość warzywa. Stawiajmy na te w pełni zielone. Unikajmy natomiast tych, które mają już żółte różyczki. We Frisco Fresh Brokuł zawsze będzie idealnie zielony. Dlatego, jeśli stawiamy na zakupy online, to będzie to najlepszy wybór, gwarantujący doskonałą jakość.