Zupy to zazwyczaj tanie i szybkie dania. Dodatkowo są one zdrowe. Właśnie taką zupę pragnę Wam dzisiaj przedstawić. Zupa krem z brokuła i pora nie potrzebuje zagęszczaczy – śmietany, czy też mąki – jest gęsta sama w sobie! Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania, jeśli przepis zainteresuje Cię 🙂

składniki
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 por (ok. 250 g po obraniu)
- 1 cebula
- ok. 1,3 l wody
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, majeranek, tymianek, pietruszka
- oliwa
przygotowanie
- Pora obierz z zielonych liści i drobno pokrój. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę i pora podsmaż na oliwie.
- Odkrój różyczki brokuła, a łodygę drobno pokrój.
- Do garna daj wodę, pokrojoną łodygę brokuła oraz pora z cebulą. Całość gotuj około 20 minut. Następnie dodaj różyczki i gotuj 10 – 15 minut. Teraz całość zblenduj.
- Zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut, W międzyczasie dopraw.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi