Wegańsko, bezglutenowo, ale bardzoooo kalorycznie, a zarazem zdrowo!
Dzisiejszy przepis to mnóstwo kalorii w pysznej oprawie m.in. orzechów i chałwy – babeczki są idealne na przykład po treningu.
Do wykorzystania miałam produkty ze sklepu Dubai Food, i jak widać nie zawahałam się użyć prawdziwie “ciężkich” produktów.
Polecam Wam sklep Dubai Food, spory asortyment delikatesów arabskich, indyjskich i tureckich w przyjaznych cenach: www.dubaifood.pl
Czas rozwiać tajemnicę naszej bomby kalorycznej:
składniki
- 200 g mieszanki orzechów
- 3 łyżki dżemu figowego (125 g)
- 300 g chałwy z pistacjami
- 100 g kremu (musu) kokosowego
- wiórki kokosowe (u mnie zielone)
przygotowanie
- Mieszankę orzechów zmiel, a następnie wymieszaj z dżemem. Gotową masą wylep spody foremek na muffinki.
- Krem kokosowy oraz chałwę daj do garnka, a następnie podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aby powstała gładka masa. Ciepły krem wylej na wcześniej wyłożony spód.
- Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
- Babeczki zostaw do ostygnięcia – wtedy stwardnieją.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.