Ten wegański sos bolognese smakiem nie różni się od tradycyjnego! Tak przygotowane tofu przypomina mięso, a nawet jest od niego lepsze… Wystarczy, że wcześniej odpowiednio odsączysz tofu. Przygotowanie sosu jest bardzo proste.

Przepis na bolognese z tofu

składniki
Składniki na bezmięsny sos bolognese:
- 200 g tofu (użyłam wędzonego, ale może być naturalne – użyj tego, które wolisz)
- 250 g pomidorów z puszki
- 400 g passaty pomidorowej (czyli najlepiej zblendowanych i odparowanych świeżych pomidorów, albo passaty ze słoika)
- 200 ml wody
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
Jakie przyprawy do sosu bolognese?
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- ⅓ łyżeczki imbiru
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- ⅓ łyżeczki soli
przygotowanie
Jak przygotować wegański sos bolognese?
- Tofu zamroź (wystarczy, że włożysz je na kilka godzin do zamrażarki) – dzięki temu łatwiej będzie je odsączyć i smak będzie o wiele lepszy, dlatego nie pomiń tego kroku.
- Tofu rozmroź, pokrój na kilka mniejszych kawałków i wyciśnij z niego wodę. Następnie owiń w ręcznik papierowy i odłóż na co najmniej pół godziny. Owinięte w ręcznik możesz włożyć na noc do lodówki, efekt będzie jeszcze lepszy.
- Odpowiednio odsączone tofu pokrusz. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokruszone tofu i posiekaną cebulę – podsmażaj przez około 10 minut. W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy i zioła, co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj pomidory z puszki (nie musisz ich blendować), passatę pomidorową oraz wodę. Całość gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe!
porady
Jeśli sos wyjdzie zbyt kwaśny (zależy to od użytych pomidorów), dodaj do niego szczyptę sody oczyszczonej lub więcej cukru. Możesz też dodać trochę mleczka kokosowego, jeśli lubisz jego smak.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi


