Przepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek.
Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac, z którego oferty również polecam Wam skorzystać 🙂 Myślę, że bardzo dużym ułatwieniem jest fakt, że wszystkie produkty możecie kupić w jednym sklepie.
W All 4 Celiac na pewno spodoba Wam się wiele produktów – mnie uwiodły dostępne tam przyprawy 🙂

składniki
- 250 g mleka (napoju) kokosowego w proszku
- 125 g oleju kokosowego
- 1/4 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru (lub innego słodzika, na przykład ksylitolu)
- 3 – 4 łyżki kakao
- 2 duże bezglutenowe wafle
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
przygotowanie
- Do garnka daj olej kokosowy i wodę. Całość podgrzej tak, aby olej roztopił się. Teraz dodaj cukier i ponownie podgrzej mieszając, do momentu roztopienia cukru. Następnie dodaj kakao i wymieszaj, Całość zostaw do lekkiego ostudzenia.
- W tym czasie wafle pokrusz na małe części.
- Do wcześniej przygotowanej masy dodaj posiekane orzechy laskowe, rodzynki i mleko w proszku. Następnie stopniowo dodawaj wafle, całość mieszając.
- Kiedy uzyskasz jednolitą masę przełóż ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!