½ łyżki ulubionej mieszanki przypraw (użyłam uniwersalnej przyprawy do mięs)
200 ml wody
przygotowanie
Kotlety sojowe przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Kotlety odsącz z wody i odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij z wody i posyp przyprawą z obydwu stron.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj mąkę z tłuszczem i rozłóż kotlety. Smaż je na patelni z obydwu stron do zarumienienia i odparowania, czyli około 10 minut każdą stronę. Im bardziej wysuszysz kotlety, tym lepszy smak uzyskasz.
Na koniec dolej wodę i mieszaj do momentu zagotowania. Bitki podawaj od razu po przyrządzeniu, w przeciwnym razie namokną od sosu.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…