Proste i zupełnie nowe podejście do kotletów sojowych.


składniki
- 100 g kotletów sojowych
- 1 łyżka oleju / oleju kokosowego lub innego tłuszczu
- 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej, ewentualnie ryżowej)
- ½ łyżki ulubionej mieszanki przypraw (użyłam uniwersalnej przyprawy do mięs)
- 200 ml wody
przygotowanie
- Kotlety sojowe przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Kotlety odsącz z wody i odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij z wody i posyp przyprawą z obydwu stron.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj mąkę z tłuszczem i rozłóż kotlety. Smaż je na patelni z obydwu stron do zarumienienia i odparowania, czyli około 10 minut każdą stronę. Im bardziej wysuszysz kotlety, tym lepszy smak uzyskasz.
- Na koniec dolej wodę i mieszaj do momentu zagotowania. Bitki podawaj od razu po przyrządzeniu, w przeciwnym razie namokną od sosu.

