Strona główna PrzepisyDietaWegańskaBitki z kotletów sojowych w sosie własnym

Bitki z kotletów sojowych w sosie własnym

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Proste i zupełnie nowe podejście do kotletów sojowych.



Przepis na bitki z kotletów sojowych

Bitki z kotletów sojowych w sosie własnym

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 42 głos/y )

składniki

  • 100 g kotletów sojowych
  • 1 łyżka oleju / oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej, ewentualnie ryżowej)
  • ½ łyżki ulubionej mieszanki przypraw (użyłam uniwersalnej przyprawy do mięs)
  • 200 ml wody

przygotowanie

  1. Kotlety sojowe przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, czyli namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Kotlety odsącz z wody i odstaw do wystudzenia. Następnie odciśnij z wody i posyp przyprawą z obydwu stron.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj mąkę z tłuszczem i rozłóż kotlety. Smaż je na patelni z obydwu stron do zarumienienia i odparowania, czyli około 10 minut każdą stronę. Im bardziej wysuszysz kotlety, tym lepszy smak uzyskasz.
  3. Na koniec dolej wodę i mieszaj do momentu zagotowania. Bitki podawaj od razu po przyrządzeniu, w przeciwnym razie namokną od sosu.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.