Przepis na prosty bigos z kapusty kiszonej i słodkiej, z grzybami i suszonymi śliwkami. Ten bigos jest niezwykle aromatyczny! To przepis na bigos wegetariański.
Spis treści:
Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej i słodkiej?
Przygotowanie bigosu z kapusty kiszonej i słodkiej jest bardzo proste! Wystarczy, że do bigosu zamiast części kapusty kiszonej dodasz świeżą białą kapustę (czyli słodką kapustę). Pozostałe kroki są dokładnie takie same, jak podczas gotowania tradycyjnego bigosu z kapusty kiszonej. Dokładny przepis na taki bigos ze słodką kapustą znajdziesz poniżej.
Jak zrobić wegetariański bigos?
Aby przygotować bigos w wersji bez mięsa, czyli wegetariański (a nawet wegański), zamiast mięsa użyj tofu. Szczególnie polecam tofu wędzone, które nada bigosowi charakterystycznego wędzonego smaku.
Ile czasu gotować bigos?
Bigos należy gotować około 2 godzin, aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Bigos można też dusić po kilka godzin dziennie nawet przez 2, czy 3 dni! Wtedy będzie najbardziej aromatyczny.
Jak długo można przechowywać bigos?
Bigos należy do tych dań, które z czasem nabiera głębszego smaku i bardzo dobrze znosi przechowywanie. W lodówce można go przechowywać nawet do 7 dni. Bigos można też zamrozić lub zawekować w słoikach.


Przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej
Ile kalorii ma porcja bigosu?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje bigosu. Jedna porcja bigosu z kapusty kiszonej i słodkiej bez mięsa ma:
- kalorie – 246 kcal
- węglowodany – 24,1 g
- białko – 9,9 g
- tłuszcze – 13,1 g
Zobacz również inne przepisy z kapustą
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
