Strona główna LifestyleBiałko bez laktozy – alternatywa dla osób z nietolerancją i sportowców dbających o zdrowie

Białko bez laktozy – alternatywa dla osób z nietolerancją i sportowców dbających o zdrowie

podpis: Monika Jerzak
3 min (czas czytania)
białko bez laktozy

Coraz więcej osób zmaga się z nietolerancją laktozy. To powszechny problem gastroenterologiczny, który występuje po spożyciu pokarmów zawierających cukier mleczny. Na szczęście nie musi on stanowić przeszkody w stosowaniu suplementów proteinowych. W przypadku wystąpienia tej przypadłości można sięgnąć po odżywki białkowe bez laktozy, które są pozbawione cukru mlecznego i zbędnych dodatków. Czym jest i jak powstaje białko bez laktozy? Jakie odżywki i suplementy diety będą najlepsze dla osób z tym rodzajem nadwrażliwości pokarmowej? Czy proteiny pozbawione laktozy są mniej kaloryczne od klasycznych czystych koncentratów białka serwatki?

Czym jest białko bez laktozy i czym różni się od innych odżywek?

Białko to jeden z kluczowych makroskładników pokarmowych i ważny element zróżnicowanej diety. Proteiny są niezbędne do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, wchodzą w skład hormonów, a także odpowiadają za regenerację uszkodzonych komórek.

Osoby aktywne fizycznie zmagające się z nietolerancją laktozy, niedoborem jednego z enzymów trawiennych – laktazy, które chcą zwiększyć ilość pełnowartościowego białka, mogą sięgnąć po białko bez laktozy w postaci proszku. Takie preparaty powstają w podobny sposób do klasycznych odżywek proteinowych, z uwzględnieniem dodatkowego procesu polegającego na usunięciu cukru mlecznego. Stosowanie odżywek oznaczonych napisem „lactose free” nie powoduje występowania nieprzyjemnych dolegliwości w postaci bólu brzucha, nudności czy nadmiernego wydzielania gazów.

Białko bez laktozy – dla kogo będzie najlepszym wyborem?

Białko pozbawione laktozy sprawdzi się jako dodatek do diety nie tylko w przypadku osób z nietolerancją dwucukru powszechnie występującego w produktach mlecznych. Po odżywki proteinowe bez laktozy mogą sięgnąć także sportowcy dbający o sylwetkę, którym zależy na szybszej regeneracji i eliminacji problemów z układem pokarmowym. Białko bez laktozy, które znajdziesz np. tutaj: https://ostrovit.com/pl/menu/bialko-bez-laktozy-20506.html, zazwyczaj zawiera też mniej kalorii, dlatego często jest polecane osobom na dietach redukcyjnych, które dążą do utraty tkanki tłuszczowej.

Jakie rodzaje odżywek białkowych bez laktozy znajdziesz na rynku

W przypadku nietolerancji dwucukru mlecznego lub alergii na białko mleka dobrym rozwiązaniem może okazać się izolat białka serwatkowego (whey isolate lactose free). To odżywka bez laktozy i cukru, która charakteryzuje się wysoką zawartością białka, kompletnym zestawem aminokwasów rozgałęzionych BCAA i doskonałą przyswajalnością. Białko serwatki oczyszczone na drodze mikrofiltracji jest lekkostrawne i szybko wchłaniane do układu pokarmowego.

Osoby z nietolerancją laktozy mogą również stosować białko wołowe, takie jak np. https://ostrovit.com/pl/menu/bialka-wolowe-18863.html. Stanowi ono źródło pełnowartościowych protein i charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów rozgałęzionych. Dzięki oddzieleniu laktozy może być bezpiecznie przyjmowane przez osoby z nadwrażliwością na laktozę oraz gluten.

Ponadto pasjonaci aktywności fizycznej, którzy nie tolerują laktozy, mogą włączyć do diety roślinne odżywki proteinowe. To preparaty, które powstają na bazie białka sojowego, ryżowego, konopnego. Proteiny pozyskiwane z roślin cieszą się szczególną popularnością wśród wegan i wegetarian. Mogą one być jednak pomocne także w przypadku osób z nadwrażliwością pokarmową na laktozę, którzy poszukują bezpiecznego białka dla większych mięśni. Duży wybór roślinnych odżywek białkowych bez dodatku cukru i konserwantów można znaleźć tutaj: https://ostrovit.com/pl/menu/bialka-roslinne-18861.html.

Czy białko bez laktozy ma mniej kalorii niż klasyczne whey lub serwatka?

Początkujący miłośnicy sportu często zastanawiają się, czy białko pozbawione laktozy ma mniej kalorii niż klasyczny hydrolizat czy koncentrat białka serwatkowego. Usunięcie laktozy w procesie produkcji przyczynia się do zmniejszenia ilości cukru we produkcie, a co za tym idzie, obniża się również jego kaloryczność. Przykładowo, standardowa porcja koncentratu whey protein concentrate (30-35 g) zazwyczaj ma ok. 130-140 kcal, natomiast 30 g białka, z którego została usunięta laktoza, może dostarczać do ustroju ok. 90-100 kcal. Podczas suplementacji nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej – najlepiej stosować się do wskazówek zamieszczonych na opakowaniu produktu.

Dlaczego sportowcy z nietolerancją laktozy powinni sięgnąć po białko lactose free?

Odżywki pozbawione laktozy cieszą się rosnącym uznaniem wśród konsumentów, którzy zmagają się z nadwrażliwością pokarmową i alergią na białko mleka. Wysokiej jakości białko może wspierać regenerację, a także przyczyniać się do wzrostu masy mięśniowej i ułatwiać redukcję tkanki tłuszczowej. Odżywki typu free lactose mogą stanowić dobry wybór nie tylko w przypadku sportowców, ale także osób poszukujących czystego i mniej kalorycznego źródła białka. Jeśli masz problemy z laktozą lub szukasz lekkostrawnej alternatywy – sięgnij po białko bez laktozy.

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.