Zobacz przepis na bezę, czyli uwielbiany deser z białek! Beza Pavlova z kremem Kinder Bueno dosłownie rozpływa się w ustach.
Beza jest doskonałym pomysłem do przygotowania jako deser na rodzinną imprezę, urodziny, czy spotkanie ze znajomymi. Sprawdzi się również jako ciasto na święta.
Zobacz też przepis na deser Kinder Bueno w pucharku!
Jak zrobić bezę Pavlova z 5 białek?
Do przygotowania bezy z 5 białek potrzebujesz: 230 g drobnego cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Podczas przygotowywania bezy bardzo ważne jest dokładne ubicie białek z cukrem – dlatego kolejne łyżki cukru powinno dodawać się co 1 minutę. Dokładny przepis na bezę Pavlova z 5 białek znajdziesz poniżej.
Beza Pavlova – jak piec?
Uformowaną bezę Pavlova wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Bezę suszymy 2,5 godziny, a po upieczeniu zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
Jak przechowywać bezę Pavlova?
Upieczoną bezę bez kremu możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ważne, aby beza nie była narażona na wilgotne powietrze. Wybrany krem lub bitą śmietanę najlepiej dodać na wierzch bezy tuż przed podaniem.
BEZA PAVLOVA Z KREMEM KINDER BUENO
składniki
Składniki na bezę z 5 białek:
- 5 białek (165 g)
- szczypta soli
- 230 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem Kinder Bueno:
- 100 g mascarpone
- 80 g Nutelli
- 40 g masła orzechowego
- 1 opakowanie Kinder Bueno
przygotowanie
Jak zrobić bezę Pavlova z 5 białek?
- Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
- W czystej, dużej misce umieść białka ze szczyptą soli. Ubijaj je przez 2 minuty na średnich obrotach. Następnie powoli zwiększaj obroty do największych. Kiedy będziesz zbliżać się do największych obrotów, zacznij dodawać po łyżce cukru. Kolejne łyżki cukru dodawaj co 1 minutę.
- Kiedy do białek dodasz cały cukier, ubijaj bezę jeszcze przez 2 minuty. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – ubijaj przez chwilę (tylko do połączenia się składników).
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 130 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem.
- Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia. Na środku papieru narysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20 cm (polecam odrysować kształt talerzyka lub miski o śr. 20 cm).
- Na środek okręgu wyłóż ubitą bezę. Bezę delikatnie rozsmaruj, tworząc okrąg o średnicy 20 cm. Na koniec za pomocą szpatułki wyciągnij boki bezy od dołu do góry – dzięki temu otrzymasz ładny kształt.
- Uformowaną bezę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 2,5 godziny. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika – zostaw bezę jeszcze przez godzinę w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Jeśli bezę chcesz podać następnego dnia, zostaw ją na całą noc w zamkniętym piekarniku.
Jak zrobić krem Kinder Bueno?
- Aby przygotować krem, mascarpone wymieszaj z Nutellą i masłem orzechowym.
- Tak przygotowany krem umieść na wierzchu bezy (najlepiej tuż przed podaniem). Dodaj Kinder Bueno i gotowe!