Zobacz przepis na bezę, czyli uwielbiany deser z białek! Beza Pavlova z kremem Kinder Bueno dosłownie rozpływa się w ustach.
Beza jest doskonałym pomysłem do przygotowania jako deser na rodzinną imprezę, urodziny, czy spotkanie ze znajomymi. Sprawdzi się również jako ciasto na święta.
Zobacz też przepis na deser Kinder Bueno w pucharku!
Jak zrobić bezę Pavlova z 5 białek?
Do przygotowania bezy z 5 białek potrzebujesz: 230 g drobnego cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Podczas przygotowywania bezy bardzo ważne jest dokładne ubicie białek z cukrem – dlatego kolejne łyżki cukru powinno dodawać się co 1 minutę. Dokładny przepis na bezę Pavlova z 5 białek znajdziesz poniżej.
Beza Pavlova – jak piec?
Uformowaną bezę Pavlova wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Bezę suszymy 2,5 godziny, a po upieczeniu zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
Jak przechowywać bezę Pavlova?
Upieczoną bezę bez kremu możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ważne, aby beza nie była narażona na wilgotne powietrze. Wybrany krem lub bitą śmietanę najlepiej dodać na wierzch bezy tuż przed podaniem.