Batony musli to pomysł na szybką i zdrową przekąskę. W bardzo prosty sposób możesz je przygotować w domu. Przepis nie wymaga pieczenia. Zamiast zwykłego cukru użyłam cukru z agawy.

składniki
- 150 g płatków owsianych
- 300 ml mleka (roślinne, u mnie mleko sojowe)
- garść żurawiny (możesz też użyć rodzynek)
- garść płatków migdałowych
- garść słonecznika
- garść wiórków kokosowych
- 5 łyżek (100 g) musu jabłkowego (ja użyłam gotowego, ale możesz też użyć musu z własnej produkcji 😀 )
- 1 – 2 łyżki słodzika (u mnie cukier z agawy – polecam ze sklepu ymt24.pl)
- 5 garści (około 20 g) preparowanych ziaren prosa lub innych
Dodatkowo:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 40 g oleju kokosowego (2 łyżki)
- 3 łyżki kakao (lub 2 łyżki kakao i 1 łyżka kawy zbożowej)
- 1 łyżka słodzika (również użyłam cukru z agawy)
przygotowanie
- Do garnka daj płatki owsiane, dodaj mleko roślinne, żurawinę, płatki migdałowe, słonecznik, wiórki kokosowe, mus jabłkowy oraz słodzik. Całość gotuj przez 5 minut mieszając. Następnie zdejmij z ognia, dodaj preparowane ziarna i całość wymieszaj.
- Pokruszoną czekoladę, olej kokosowy, kakao i słodzik rozpuść w kąpieli wodnej tak, aby powstała gładka polewa.
- Spód formy wyłóż folią aluminiową (użyłam formy 28 x 23 cm, możesz też wykorzystać dowolne naczynie – np. plastikowe kwadratowe pudełko). Następnie wylej polewę czekoladową i równomiernie rozprowadź. Na czekoladę wyłóż wcześniej przygotowaną letnią masę na batony. Rozłóż ją równomiernie i lekko dociśnij.
- Całość zostaw do zastygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze batony.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki