Strona główna PrzepisyDietaWegańskaBatony KINDER MAXI KING – wegańskie i bezglutenowe!

Batony KINDER MAXI KING – wegańskie i bezglutenowe!

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)

Przygotowanie znanych batonów w zdrowszej wersji w domu może być świetnym rozwiązaniem dla dzieci, które, jak wiadomo, uwielbiają słodycze ze sklepu 😉 Rozwiązanie to powinno się spodobać również nam, dorosłym. Z tą właśnie myślą stworzyłam przepis na wegańskie i bezglutenowe batony, które wyglądem przypominają Kinder Maxi King.

Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu bezglutenowego All 4 Celiac. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej niektóre składniki, takie jak kasza jaglana (z natury bezglutenowa), powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła – w innym przypadku mogą być one zanieczyszczone podczas produkcji. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie sprawdzonego sklepu, który oferuje produkty dobrej jakości. Osobiście polecam Wam sklep All 4 Celiac 🙂

Zapraszam Was do skorzystania z oferty sklepu:  http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/

Do poszczególnych produktów przejdziesz klikając w wyróżnione na zielono składniki, które znajdują się poniżej 🙂

 

Batony Kinder Maxi King

Drukuj
Proporcje na: 6 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 7 głos/y )

składniki

Biała część:

Wypełnienie:

Dodatkowo:

przygotowanie

  1. Opłukaną kaszę jaglaną zalej gorącą wodą, dodaj do niej cukier i całość gotuj do momentu zmięknięcia kaszy (ok. 10 - 15 minut).
  2. W międzyczasie możesz przygotować krem, który będzie wypełnieniem batonów. Rodzynki lub żurawinę (ja pomieszałam te dwa składniki) zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, a rodzynki zblenduj. Dodaj do nich zmielone lub posiekane orzechy laskowe i masło orzechowe. Całość wymieszaj.
  3. Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną zblenduj. Następnie dodaj do niej gorącą wodę, olej kokosowy, napój kokosowy i płatki jaglane (możesz je wcześniej zmielić - wtedy masa będzie bardziej jednolita). Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut (aby zgęstniało).
  4. Do uformowania batonów wykorzystałam foremki zrobione z folii aluminiowej (możesz je zobaczyć na filmiku, który znajduje się na początku wpisu). Foremki wyłożyłam do połowy białą masą, następnie na środek dałam trochę ciemnego kremu i na koniec ponownie białą część. Teraz usunęłam foremkę, a batony obkleiłam ekspandowaną jagłą. Tak przygotowane batony włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę lub w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę (z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego). Lekko zmrożone batony oblej czekoladą i włóż do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na desery – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.