Przygotowanie znanych batonów w zdrowszej wersji w domu może być świetnym rozwiązaniem dla dzieci, które, jak wiadomo, uwielbiają słodycze ze sklepu 😉 Rozwiązanie to powinno się spodobać również nam, dorosłym. Z tą właśnie myślą stworzyłam przepis na wegańskie i bezglutenowe batony, które wyglądem przypominają Kinder Maxi King.
Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu bezglutenowego All 4 Celiac. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej niektóre składniki, takie jak kasza jaglana (z natury bezglutenowa), powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła – w innym przypadku mogą być one zanieczyszczone podczas produkcji. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie sprawdzonego sklepu, który oferuje produkty dobrej jakości. Osobiście polecam Wam sklep All 4 Celiac 🙂
Zapraszam Was do skorzystania z oferty sklepu: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/
Do poszczególnych produktów przejdziesz klikając w wyróżnione na zielono składniki, które znajdują się poniżej 🙂

składniki
Biała część:
- 50 g kaszy jaglanej + 200 ml gorącej wody, 1 łyżka cukru
- 300 g napoju kokosowego (mleka kokosowego w proszku)
- 150 g płatków jaglanych błyskawicznych
- 120 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wypełnienie:
- 50 g rodzynek lub żurawiny
- 2 – 3 łyżki masła orzechowego
- 30 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- jagły ekspandowane (ekspandowana kasza jaglana)
- czekolada lub polewa (100 g)
przygotowanie
- Opłukaną kaszę jaglaną zalej gorącą wodą, dodaj do niej cukier i całość gotuj do momentu zmięknięcia kaszy (ok. 10 – 15 minut).
- W międzyczasie możesz przygotować krem, który będzie wypełnieniem batonów. Rodzynki lub żurawinę (ja pomieszałam te dwa składniki) zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odlej wodę, a rodzynki zblenduj. Dodaj do nich zmielone lub posiekane orzechy laskowe i masło orzechowe. Całość wymieszaj.
- Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną zblenduj. Następnie dodaj do niej gorącą wodę, olej kokosowy, napój kokosowy i płatki jaglane (możesz je wcześniej zmielić – wtedy masa będzie bardziej jednolita). Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut (aby zgęstniało).
- Do uformowania batonów wykorzystałam foremki zrobione z folii aluminiowej (możesz je zobaczyć na filmiku, który znajduje się na początku wpisu). Foremki wyłożyłam do połowy białą masą, następnie na środek dałam trochę ciemnego kremu i na koniec ponownie białą część. Teraz usunęłam foremkę, a batony obkleiłam ekspandowaną jagłą. Tak przygotowane batony włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę lub w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę (z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego). Lekko zmrożone batony oblej czekoladą i włóż do lodówki do zastygnięcia czekolady.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
