Kruche kukurydziane ciasto, karmel orzechowo-daktylowy, banany, waniliowy krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis 🙂 Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu 😉
Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur.
Banany, jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również polecałam Wam ten sklep internetowy. Jakie produkty znajdziecie w Zielonym Sklepie? Przede wszystkim ekologiczne warzywa i owoce (z możliwością dostawy do domu!), jak i zdrową żywność oraz naturalne kosmetyki. Jestem pewna, że polubicie ten sklep 🙂
Link do sklepu: https://zielonysklep24.pl/
Do innych produktów, które użyłam w przepisie przejdziesz klikając w odpowiedni składnik.

składniki
Ciasto:
- 1 banan
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (180 g)
- 1/3 szklanki oleju (50 ml)
- 1 łyżeczka syropu daktylowego lub syropu z agawy/klonowego
Karmel:
- 100 g masła orzechowego (kremowe)
- 4 łyżki syropu daktylowego
Krem:
- 400 ml mleka roślinnego
- 1 budyń waniliowy (bezglutenowy)
- 120 g manny kokosowej (musu kokosowego)
- 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika
Dodatkowo:
- 2 banany
- płatki migdałowe do posypania
przygotowanie
- Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste, do całości dodaj trochę soku z cytryny lub mleka roślinnego.
- Na karmelu ułóż pokrojone w plastry banany.
- Aby przygotować budyniowy krem część mleka (ok. 100 ml) wymieszaj z budyniem, a pozostałą część zagotuj. Następnie dodaj do niej słodzik, mannę kokosową (mogą to być również wiórki kokosowe, najlepiej zblendowane/zmielone) oraz mleko wymieszane z budyniem, Całość zagotuj, przez cały czas mieszając. Gotowy krem wyłóż na banany.
- Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Zostaw do wystygnięcia.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi