Baklava (bakława, baklawa) to bogaty, słodki deser złożony z warstw cienkiego ciasta filo, przekładanych mieszaniną mielonych orzechów — najczęściej orzechów włoskich lub migdałów — i cukru lub miodu.
To klasyczny przysmak kuchni Bliskiego Wschodu, który podbija podniebienia na całym świecie.
Czy baklawa jest turecka czy grecka?
Pochodzenie baklawy jest tematem debat, jednak większość źródeł wskazuje, że deser ten ma korzenie w imperium osmańskim, co sugeruje tureckie pochodzenie. Mimo to, baklava jest również głęboko zakorzeniona w greckiej tradycji kulinarną, co czyni ją wspólnym dziedzictwem wielu kultur.
Z czego robi się baklawę?
Podstawowymi składnikami baklawy jest ciasto filo, mielone orzechy włoskie (lub migdały) z cynamonem i cukrem, masło oraz słodki syrop, którym może być miód lub mieszanka wody, cukru i czasem soku z cytryny oraz różnych aromatów, takich jak woda różana czy woda pomarańczowa.
Jak zrobić oryginalną baklawę?
Oryginalną baklawę przygotowuje się, układając na przemian warstwy ciasta filo posmarowane masłem. Na 4-6 warstwę ciasta filo posmarowanego masłem wykładamy 1/3 zmielonych orzechów włoskich (lub migdałów) z cynamonem i cukrem. Następnie układamy kolejne warstwy ciasta filo posmarowanych masłem, ponownie mielone orzechy, warstwy ciasta filo z masłem, mielone orzechy. Na wierzch nakłada się również warstwy ciasta filo posmarowane masłem. Na koniec całość kroimy w trójkąty lub romby i pieczemy na złoty kolor – około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu na złoty kolor, po kilku minutach ciasto polewa się zimnym syropem z cukru lub miodem.
Jak zachować chrupkość baklawy?
Aby zachować chrupkość baklawy, przechowuj ją w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu. Unikaj przechowywania w lodówce, ponieważ wilgoć może sprawić, że ciasto stanie się miękkie.
Jak smakuje baklava?
Smak baklawy to bogate połączenie słodyczy syropu lub miodu z nutą orzechową oraz masłem, wszystko to kontrastuje z chrupiącym ciastem filo.
Czy baklawę jeść na ciepło czy na zimno?
Baklava może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawanie na ciepło uwydatnia jej smaki i sprawia, że jest jeszcze bardziej rozpływająca się w ustach, podczas gdy podana na zimno skupia się na chrupkości ciasta.
Jak jeść baklawę?
Baklava jest podawana jako deser na małych talerzykach lub tackach. Można ją jeść ręką lub za pomocą widelca do ciasta, w zależności od preferencji.
Zobacz inne ciekawe przepisy z bakaliami: