Babka Kinder Bueno

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Babka Kinder Bueno

Orzechowa babka Kinder Bueno to doskonały przepis na Wielkanoc! To połączenie piaskowej babki z orzechami laskowymi i polewy w dwóch odsłonach. Pierwsza polewa to orzechowa polewa na bazie białej czekolady, a druga to polewa czekoladowa. Sprawdź ten przepis na babkę wielkanocną i zaskocz bliskich na Święta!

Jakiej pasty orzechowej użyć?

Do przygotowania tej babki Kinder Bueno polecam użyć pastę z orzechów laskowych o zawartości 100% orzechów. Taką pastę możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych (np. na Allegro). Pastę orzechową z orzechów laskowych czasami można znaleźć również w supermarketach.

W jakiej formie upiec babkę wielkanocną?

Babkę możesz upiec zarówno w formie na babkę, jak i w keksówce (podłużnej formie na ciasto). Ja użyłam formy o szerokości 23 cm i wysokości 11 cm, ale każda inna średniej wielkości forma na babkę będzie dobrym wyborem.

Jak przechowywać babkę piaskową?

Babkę piaskową, jak ta babka Kinder Bueno najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Dobrym wyborem będzie chłodna spiżarnia. Babkę należy włożyć do zamkniętego pojemnika lub owinąć w papier śniadaniowy.



Przepis – wielkanocna babka Kinder Bueno

Ile kalorii ma kawałek babki Kinder Bueno?

Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji babki wielkanocnej Kinder Bueno. Jedna porcja babki ma:

  • kalorie – 278 kcal
  • węglowodany – 24,6 g
  • białko – 5,8 g
  • tłuszcze – 17,4 g
Babka Kinder Bueno

Babka Kinder Bueno

Drukuj
Proporcje na: 1 babkę Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła (o temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 70 ml mleka
  • 30 g pasty z orzechów laskowych (100% orzechów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 25 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na orzechową polewę:

    • 40 g białej czekolady
    • 20 g mleka w proszku
    • 30 ml mleka
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 łyżki pasty z orzechów laskowych (100% orzechów)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 15 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka masła

przygotowanie

Jak zrobić babkę z pastą z orzechów laskowych?

  1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W misce umieść 120 g masła i 100 g cukru pudru. Całość ucieraj przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
  4. Dodaj też strużką 70 ml mleka, a następnie 30 g pasty z orzechów laskowych i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  5. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, czyli 170 g mąki pszennej, 25 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli.
  6. Suche składniki dodawaj partiami do pozostałych składników, mieszając całość na najniższych obrotach.

Jak upiec babkę piaskową z orzechami laskowymi?

  1. Przygotuj formę na babkę - ja użyłam formy o szerokości 23 cm i wysokości 11 cm, ale może to być każda inna forma.
  2. Formę posmaruj w środku tłuszczem (masłem lub olejem) i obsyp bułką tartą.
  3. Gotowe ciasto przelej do formy i umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Piecz 40-45 minut do suchego patyczka (po 40 minutach wbij drewniany patyczek do szaszłyków w babkę i sprawdź, czy po wyciągnięciu patyczek jest suchy).
  4. Upieczoną babkę zostaw w uchylonym piekarniku jeszcze przez 15 minut, po czym wyciągnij z piekarnika i wyjmij z foremki. Odstaw do wystudzenia.
  5. Kiedy babka wystygnie, możesz przejść do przygotowania polewy.

Jak zrobić orzechową polewę?

  1. Aby przygotować orzechową polewę, w miseczce umieść 40 g białej czekolady, 20 g mleka w proszku, 30 ml mleka, łyżeczkę masła i 2 łyżki pasty z orzechów laskowych. Miseczkę umieść w kąpieli wodnej i co jakiś czas mieszając, rozpuść wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Gotową polewę zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw na 15-20 minut. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, polej nią wierzch babki. Całość włóż do lodówki na 20 minut, aby polewa stężała, po czym przygotuj polewę czekoladową.

Jak zrobić czekoladową polewę na babkę?

  1. Aby przygotować czekoladową polewę, w miseczce umieść 30 g gorzkiej czekolady, 15 ml mleka, pół łyżeczki kakao i łyżeczkę masła. Całość umieść w kąpieli wodnej i rozpuść do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Gotową polewą polej wierzch babki, tworząc charakterystyczne dla Kinder Bueno kreski.
  3. Gotową babkę odstaw do całkowitego stężenia polewy.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na babki wielkanocne


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.