Orzechowa babka Kinder Bueno to doskonały przepis na Wielkanoc! To połączenie piaskowej babki z orzechami laskowymi i polewy w dwóch odsłonach. Pierwsza polewa to orzechowa polewa na bazie białej czekolady, a druga to polewa czekoladowa. Sprawdź ten przepis na babkę wielkanocną i zaskocz bliskich na Święta!
Spis treści:
Jakiej pasty orzechowej użyć?
Do przygotowania tej babki Kinder Bueno polecam użyć pastę z orzechów laskowych o zawartości 100% orzechów. Taką pastę możesz znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych (np. na Allegro). Pastę orzechową z orzechów laskowych czasami można znaleźć również w supermarketach.
W jakiej formie upiec babkę wielkanocną?
Babkę możesz upiec zarówno w formie na babkę, jak i w keksówce (podłużnej formie na ciasto). Ja użyłam formy o szerokości 23 cm i wysokości 11 cm, ale każda inna średniej wielkości forma na babkę będzie dobrym wyborem.
Jak przechowywać babkę piaskową?
Babkę piaskową, jak ta babka Kinder Bueno najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Dobrym wyborem będzie chłodna spiżarnia. Babkę należy włożyć do zamkniętego pojemnika lub owinąć w papier śniadaniowy.


Przepis – wielkanocna babka Kinder Bueno
Ile kalorii ma kawałek babki Kinder Bueno?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji babki wielkanocnej Kinder Bueno. Jedna porcja babki ma:
- kalorie – 278 kcal
- węglowodany – 24,6 g
- białko – 5,8 g
- tłuszcze – 17,4 g
składniki
Składniki na ciasto:
- 120 g masła (o temp. pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 70 ml mleka
- 30 g pasty z orzechów laskowych (100% orzechów)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na orzechową polewę:
-
- 40 g białej czekolady
- 20 g mleka w proszku
- 30 ml mleka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki pasty z orzechów laskowych (100% orzechów)
Składniki na polewę czekoladową:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 15 ml mleka
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka masła
przygotowanie
Jak zrobić babkę z pastą z orzechów laskowych?
- Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce umieść 120 g masła i 100 g cukru pudru. Całość ucieraj przez około 5 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Dodaj też strużką 70 ml mleka, a następnie 30 g pasty z orzechów laskowych i łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki, czyli 170 g mąki pszennej, 25 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli.
- Suche składniki dodawaj partiami do pozostałych składników, mieszając całość na najniższych obrotach.
Jak upiec babkę piaskową z orzechami laskowymi?
- Przygotuj formę na babkę - ja użyłam formy o szerokości 23 cm i wysokości 11 cm, ale może to być każda inna forma.
- Formę posmaruj w środku tłuszczem (masłem lub olejem) i obsyp bułką tartą.
- Gotowe ciasto przelej do formy i umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Piecz 40-45 minut do suchego patyczka (po 40 minutach wbij drewniany patyczek do szaszłyków w babkę i sprawdź, czy po wyciągnięciu patyczek jest suchy).
- Upieczoną babkę zostaw w uchylonym piekarniku jeszcze przez 15 minut, po czym wyciągnij z piekarnika i wyjmij z foremki. Odstaw do wystudzenia.
- Kiedy babka wystygnie, możesz przejść do przygotowania polewy.
Jak zrobić orzechową polewę?
- Aby przygotować orzechową polewę, w miseczce umieść 40 g białej czekolady, 20 g mleka w proszku, 30 ml mleka, łyżeczkę masła i 2 łyżki pasty z orzechów laskowych. Miseczkę umieść w kąpieli wodnej i co jakiś czas mieszając, rozpuść wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotową polewę zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw na 15-20 minut. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, polej nią wierzch babki. Całość włóż do lodówki na 20 minut, aby polewa stężała, po czym przygotuj polewę czekoladową.
Jak zrobić czekoladową polewę na babkę?
- Aby przygotować czekoladową polewę, w miseczce umieść 30 g gorzkiej czekolady, 15 ml mleka, pół łyżeczki kakao i łyżeczkę masła. Całość umieść w kąpieli wodnej i rozpuść do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gotową polewą polej wierzch babki, tworząc charakterystyczne dla Kinder Bueno kreski.
- Gotową babkę odstaw do całkowitego stężenia polewy.
Zobacz również inne przepisy na babki wielkanocne
- drożdżowa babka z rodzynkami
- babka karmelowa
- owsiana babka na herbacie
- wielkanocna babka bezglutenowa
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


