Ta prosta babka cynamonowa z rodzynkami jest przepyszna i niezwykle aromatyczna! Ciasto przygotujesz bardzo szybko, a potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. To przepis idealny na każdą okazję.
Spis treści:
Jakich rodzynek użyć do ciasta?
Do ciasta takich jak babka, najlepiej sprawdzą się rodzynki sułtańskie. Możesz też użyć różnych rodzajów rodzynek dla uzyskania ciekawszego smaku. Pamiętaj, że przed dodaniem do ciasta rodzynki należy namoczyć w gorącej wodzie.
Jak długo piec ciasto w keksówce?
Ciasto w keksówce należy piec około 40 minut w 180°C. Ciasta, takie jak babka pieczemy do suchego patyczka – czyli aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wystarczy wbić drewniany patyczek w środek ciasta – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.


Przepis – babka cynamonowa
Ile kalorii ma kawałek babki cynamonowej z rodzynkami?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 porcji babki cynamonowej. Jedna porcja tej babki ma:
- kalorie – 220 kcal
- węglowodany – 28,4 g
- białko – 4,3 g
- tłuszcze – 10 g
Zobacz również inne przepisy na babki
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
