Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiProste babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

Proste babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Proste babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

Oto przepis na pyszną przekąskę na zimno, czyli babeczki z ciasta francuskiego z łososiem i kremowym serkiem. Babeczki będą świetną przekąską na imprezach i podczas świąt.

Czym można nadziać wytrawne babeczki z ciasta francuskiego?

Najbardziej popularnym nadzieniem do wytrawnych babeczek jest połączenie kremowego serka i łososia – przepis na to nadzienie znajdziesz poniżej. Wytrawne babeczki możesz też nadziać innymi serkami (np. kozim), a także pieczarkami i serem żółtym (takie babeczki należy zapiec przed podaniem), czy wybraną sałatką.

Jak długo można przechowywać te babeczki?

Upieczone babeczki z ciasta francuskiego możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni (w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu). Natomiast babeczki z serkiem i łososiem najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu. Jednak jeśli musisz je przechować, wstaw je do lodówki na 1 dobę.



Przepis na babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

Proste babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem

Drukuj
Proporcje na: 8 sztuk Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 400 g kremowego serka
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek koperku
  • 100 g łososia kanapkowego (użyłam wegańskiego zamiennika łososia kanapkowego)

przygotowanie

Jak przygotować babeczki z ciasta francuskiego?
  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z ciasta francuskiego wykrój 8 krążków o średnicy większej niż foremki na tartaletki, tak aby ciasto wystawało poza brzegi foremki.
  2. Wyłóż foremki krążkami ciasta francuskiego, delikatnie dociskając ciasto do dna i boków foremek. Aby uniknąć wybrzuszania się ciasta podczas pieczenia, ponakłuwaj dno ciasta widelcem lub wyłóż każdą foremkę papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi.
  3. Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Jeśli używałeś obciążenia, usuń je na ostatnie 5 minut pieczenia, aby ciasto równomiernie się zarumieniło.
  4. Po upieczeniu wyjmij foremki z piekarnika i odstaw tartaletki do całkowitego ostygnięcia.

 

Jak zrobić nadzienie do babeczek i je nadziać?
  1. W misce wymieszaj serek kremowy i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż nadzienie do szprycy cukierniczej i napełnij wystudzone tartaletki serkiem.
  2. Na wierzchu każdej tartaletki umieść zwinięte w ruloniki paski łososia kanapkowego.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na przystawki na zimno


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.