Oto przepis na pyszną przekąskę na zimno, czyli babeczki z ciasta francuskiego z łososiem i kremowym serkiem. Babeczki będą świetną przekąską na imprezach i podczas świąt.
Spis treści:
Czym można nadziać wytrawne babeczki z ciasta francuskiego?
Najbardziej popularnym nadzieniem do wytrawnych babeczek jest połączenie kremowego serka i łososia – przepis na to nadzienie znajdziesz poniżej. Wytrawne babeczki możesz też nadziać innymi serkami (np. kozim), a także pieczarkami i serem żółtym (takie babeczki należy zapiec przed podaniem), czy wybraną sałatką.
Jak długo można przechowywać te babeczki?
Upieczone babeczki z ciasta francuskiego możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni (w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu). Natomiast babeczki z serkiem i łososiem najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu. Jednak jeśli musisz je przechować, wstaw je do lodówki na 1 dobę.


Przepis na babeczki z ciasta francuskiego z łososiem
składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 400 g kremowego serka
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek koperku
- 100 g łososia kanapkowego (użyłam wegańskiego zamiennika łososia kanapkowego)
przygotowanie
Jak przygotować babeczki z ciasta francuskiego?
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z ciasta francuskiego wykrój 8 krążków o średnicy większej niż foremki na tartaletki, tak aby ciasto wystawało poza brzegi foremki.
- Wyłóż foremki krążkami ciasta francuskiego, delikatnie dociskając ciasto do dna i boków foremek. Aby uniknąć wybrzuszania się ciasta podczas pieczenia, ponakłuwaj dno ciasta widelcem lub wyłóż każdą foremkę papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi.
- Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Jeśli używałeś obciążenia, usuń je na ostatnie 5 minut pieczenia, aby ciasto równomiernie się zarumieniło.
- Po upieczeniu wyjmij foremki z piekarnika i odstaw tartaletki do całkowitego ostygnięcia.
Jak zrobić nadzienie do babeczek i je nadziać?
- W misce wymieszaj serek kremowy i posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż nadzienie do szprycy cukierniczej i napełnij wystudzone tartaletki serkiem.
- Na wierzchu każdej tartaletki umieść zwinięte w ruloniki paski łososia kanapkowego.
Zobacz również inne przepisy na przystawki na zimno
- babeczki z kozim serem
- przekąska na krakersach z jajkiem
- paprykowe roladki z tortilli
- babeczki z soczewicą i tofu
- jajka faszerowane oliwkami i groszkiem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


