Jeśli szukasz przystawki na zimno, babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorowym pesto sprawdzą się na każdą okazję! Kruche ciasto francuskie w połączniu z wyrazistym nadzieniem na bazie koziego serka to przepyszna propozycja, którą warto wypróbować.
Spis treści:
Jak upiec tartaletki z ciasta francuskiego?
Aby upiec tartaletki z ciasta francuskiego, należy wykroić z ciasta okręgi nieco większe od wielkości foremek. Następnie wykładamy foremki ciastem i nakłuwamy widelcem lub jeszcze lepiej obciążamy, aby ciasto nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto w foremkach pieczemy 12-15 minut. Jeśli używamy obciążenia, to na ostatnie 5 minut zdejmujemy obciążenie, aby spód babeczek ładnie się upiekł.
Jak przechowywać babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem?
Upieczone babeczki z ciasta francuskiego przed nadzianiem możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Natomiast babeczki po nadzianiu najlepiej będą smakować od razu po przygotowaniu. Jeśli natomiast zostanie Ci trochę babeczek, możesz przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, jednak wtedy nie będą już tak kruche i chrupiące.
Jakie inne nadzienie można użyć do przekąsek z ciasta francuskiego?
Do nadziania babeczek i innych przekąsem z ciasta francuskiego możesz również użyć takich propozycji:
- nadzienie z kremowego serka śmietanowego z dodatkiem łososia
- nadzienie z pieczarek
- nadzienie z grillowanych warzyw
- nadzienie z twarożkiem i rzodkiewką
- nadzienie z pasty jajecznej
- nadzienie z guakamole
- nadzienie z hummusu


Przepis na babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem
składniki
- 300 g ciasta francuskiego
- 250 g koziego serka (takiego do smarowania)
- 70 g pomidorowego pesto
- sól i pieprz do smaku
- kilka pomidorków koktajlowych
przygotowanie
Jak przygotować babeczki z ciasta francuskiego?
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z ciasta francuskiego wykrój 8 krążków o średnicy większej niż foremki na tartaletki, tak aby ciasto wystawało poza brzegi foremki.
- Wyłóż foremki krążkami ciasta francuskiego, delikatnie dociskając ciasto do dna i boków foremek. Aby uniknąć wybrzuszania się ciasta podczas pieczenia, ponakłuwaj dno ciasta widelcem lub wyłóż każdą foremkę papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi.
- Foremki z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Jeśli używałeś obciążenia, usuń je na ostatnie 5 minut pieczenia, aby ciasto równomiernie się zarumieniło.
- Po upieczeniu wyjmij foremki z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Jak zrobić babeczki nadziewane kozim serem?
- W misce wymieszaj kozi serek z pomidorowym pesto. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadzienie przełóż do szprycy cukierniczej.
- Wystudzone tartaletki napełnij kremem z kozim serem.
- Na wierzchu każdej tartaletki ułóż połówki pomidorków koktajlowych.
Zobacz również inne przepisy na przekąski i przystawki na zimno:
- przekąska na krakersach z jajkiem
- paprykowe roladki z tortilli na zimno
- wytrawne kruche babeczki
- jajka faszerowane z oliwkami i groszkiem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


