Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiBabeczki z ciasta francuskiego z kozim serem

Babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem

Jeśli szukasz przystawki na zimno, babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorowym pesto sprawdzą się na każdą okazję! Kruche ciasto francuskie w połączniu z wyrazistym nadzieniem na bazie koziego serka to przepyszna propozycja, którą warto wypróbować.

Jak upiec tartaletki z ciasta francuskiego?

Aby upiec tartaletki z ciasta francuskiego, należy wykroić z ciasta okręgi nieco większe od wielkości foremek. Następnie wykładamy foremki ciastem i nakłuwamy widelcem lub jeszcze lepiej obciążamy, aby ciasto nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto w foremkach pieczemy 12-15 minut. Jeśli używamy obciążenia, to na ostatnie 5 minut zdejmujemy obciążenie, aby spód babeczek ładnie się upiekł.

Jak przechowywać babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem?

Upieczone babeczki z ciasta francuskiego przed nadzianiem możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu. Natomiast babeczki po nadzianiu najlepiej będą smakować od razu po przygotowaniu. Jeśli natomiast zostanie Ci trochę babeczek, możesz przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, jednak wtedy nie będą już tak kruche i chrupiące.

Jakie inne nadzienie można użyć do przekąsek z ciasta francuskiego?

Do nadziania babeczek i innych przekąsem z ciasta francuskiego możesz również użyć takich propozycji:

  • nadzienie z kremowego serka śmietanowego z dodatkiem łososia
  • nadzienie z pieczarek
  • nadzienie z grillowanych warzyw
  • nadzienie z twarożkiem i rzodkiewką
  • nadzienie z pasty jajecznej
  • nadzienie z guakamole
  • nadzienie z hummusu


Przepis na babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem

Babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem

Babeczki z ciasta francuskiego z kozim serem

Drukuj
Proporcje na: 8 sztuk Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 250 g koziego serka (takiego do smarowania)
  • 70 g pomidorowego pesto
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych

przygotowanie

Jak przygotować babeczki z ciasta francuskiego?
  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z ciasta francuskiego wykrój 8 krążków o średnicy większej niż foremki na tartaletki, tak aby ciasto wystawało poza brzegi foremki.
  2. Wyłóż foremki krążkami ciasta francuskiego, delikatnie dociskając ciasto do dna i boków foremek. Aby uniknąć wybrzuszania się ciasta podczas pieczenia, ponakłuwaj dno ciasta widelcem lub wyłóż każdą foremkę papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi.
  3. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Jeśli używałeś obciążenia, usuń je na ostatnie 5 minut pieczenia, aby ciasto równomiernie się zarumieniło.
  4. Po upieczeniu wyjmij foremki z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Jak zrobić babeczki nadziewane kozim serem?
  1. W misce wymieszaj kozi serek z pomidorowym pesto. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nadzienie przełóż do szprycy cukierniczej.
  2. Wystudzone tartaletki napełnij kremem z kozim serem.
  3. Na wierzchu każdej tartaletki ułóż połówki pomidorków koktajlowych.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na przekąski i przystawki na zimno:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.