Deser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam 🙂

składniki
Ciasto:
- 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała)
- 40 g mąki jaglanej lub innej (np. pszennej, orkiszowej)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop z agawy)
- 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany)
- 2 łyżki oleju
Krem:
- 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe)
- 40 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe; możesz również zamienić na kakao)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki wybranego słodzika (u mnie cukier trzcinowy)
- 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej
- 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (czy też zmielonych wiórek kokosowych, migdałów, orzechów)
przygotowanie
- Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku z pomarańczy. Gotowe ciasto wyłóż do foremek na tartaletki i piecz je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij z foremek i zostaw do ostygnięcia.
- Drugi etap to przygotowanie kremu. Do garnka daj mleko roślinne i delikatnie je podgrzej. Teraz dodaj do niego czekoladę, masło orzechowe, kawę, olej kokosowy i słodzik. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj mąkę kokosową lub migdałową, wymieszaj.
- Kiedy krem lekko ostygnie nałóż go za pomocą szprycy na wcześniej przygotowane ciasto.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi