Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 2 żółtka
Budyń:
- syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
Dodatkowo:
- 10 dag miękkiego masła
- ananas w kawałkach lub plastrach w lekkim syropie VERA
- morele połówki w lekkim syropie VERA
- galaretka (wybrany smak)
przygotowanie
- Ciasto – ze składników wyrabiamy zwarte ciasto. Schładzamy je przez 15 minut w lodówce. Następnie wylepiamy nim foremki. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia – około 15 minut.
- Budyń – połowę syropu zagotowujemy. Drugą część mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do gotującego się syropu. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Miękkie masło ucieramy i partiami dodajemy do niego ostudzony budyń.
- Na spód babeczek dajemy kilka kawałków drobno pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy masę budyniową. Babeczki dekorujemy wcześniej przygotowaną stężałą galaretką oraz pokrojonymi morelami.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane