Oto przepis na ciasto drożdżowe jak u babci! To babcine ciasto drożdżowe jest idealnie puszyste i aromatyczne. Będzie pasować zarówno jako deser do kawy, ale także do herbaty, czy jako drugie śniadanie.
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło?
Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, zwróć uwagę na temperaturę składników – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko i masło nie powinny przekraczać 40 stopni Celsjusza. Użyj świeżych drożdży. Ciasto wyrabiaj odpowiednio długo (tak, aby nie lepiło się do ręki i było sprężyste), a po wyrobieniu ciasto drożdżowe umieść do wyrośnięcia w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Jak długo piec ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zbyt długie pieczenie ciasta może sprawić, że ciasto drożdżowe wyjdzie suche. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika (zwłaszcza przez pierwsze 30 minut), aby ciasto nie opadło.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe, aby zachowało świeżość?
Babcine ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po wystygnięciu – wtedy jest miękkie i najbardziej puszyste. Aby ciasto drożdżowe zachowało świeżość na dłużej, po wystygnięciu przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub szczelnie owinięte w folię spożywczą w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Ciasto drożdżowe możesz również zamrozić.
Przepis – babcine ciasto drożdżowe
Zobacz również inne przepisy na ciasta drożdżowe:
- drożdżówka z kruszonką z keksówki
- babka drożdżowa z rodzynkami
- ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką
- drożdżowy wieniec z bakaliami