Oto przepis na ciasto drożdżowe jak u babci! To babcine ciasto drożdżowe jest idealnie puszyste i aromatyczne. Będzie pasować zarówno jako deser do kawy, ale także do herbaty, czy jako drugie śniadanie.
Spis treści:
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło?
Aby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło, zwróć uwagę na temperaturę składników – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko i masło nie powinny przekraczać 40 stopni Celsjusza. Użyj świeżych drożdży. Ciasto wyrabiaj odpowiednio długo (tak, aby nie lepiło się do ręki i było sprężyste), a po wyrobieniu ciasto drożdżowe umieść do wyrośnięcia w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
Jak długo piec ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zbyt długie pieczenie ciasta może sprawić, że ciasto drożdżowe wyjdzie suche. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika (zwłaszcza przez pierwsze 30 minut), aby ciasto nie opadło.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe, aby zachowało świeżość?
Babcine ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po wystygnięciu – wtedy jest miękkie i najbardziej puszyste. Aby ciasto drożdżowe zachowało świeżość na dłużej, po wystygnięciu przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub szczelnie owinięte w folię spożywczą w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Ciasto drożdżowe możesz również zamrozić.


Przepis – babcine ciasto drożdżowe
Zobacz również inne przepisy na ciasta drożdżowe
- drożdżówka z kruszonką z keksówki
- babka drożdżowa z rodzynkami
- ciasto drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką
- drożdżowy wieniec z bakaliami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


