Szybka, lekka i chrupiąca azjatycka sałatka z warzywami i makaronem ryżowym to propozycja na każdą okazję. Sprawdzi się jako drugie śniadanie, kolacja, a także jako sałatka na imprezę, czy dodatek do głównego dania. To doskonały przepis dla fanów azjatyckich smaków.
Spis treści:
Jak przygotować suszone grzyby shiitake?
Suszone grzyby shiitake na początek należy przelać zimną wodą. Następnie zalać sporą ilością zimnej wody i odstawić na kilkanaście godzin, czyli na całą noc. Namoczone grzyby należy ugotować do miękkości, czyli przez 15-20 minut. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Grzyby po namoczeniu można też dodać do zup, sosów, czy innych dań i ugotować do miękkości.


Przepis – azjatycka sałatka
Ile kalorii ma porcja sałatki z makaronem ryżowym?
Z podanych proporcji otrzymasz 3 porcje sałatki. Jedna porcja ma:
- kalorie – 233 kcal
- węglowodany – 37,1 g
- białko – 5,3 g
- tłuszcze – 7,3 g
Zobacz również inne przepisy na sałatki
- sałatka z grillowanym serem halloumi
- sałatka z kaszą jęczmienną
- sałatka z camembertem i żurawiną
- sałatka z grillowanymi warzywami
- warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


