Aquafaba to zaskakujący produkt uboczny gotowania ciecierzycy. Aquafaba zyskała popularność jako wegański zamiennik białek jaj.
Jest to po prostu woda, po gotowaniu ciecierzycy lub woda ze słoika, czy też puszki z ciecierzycą konserwową. Woda po cieciorce jest bogata w białka i inne substancje, które pozwalają jej na imitowanie właściwości jajek w wypiekach. Aquafaba może być wykorzystana w wielu przepisach, oferując alternatywę dla tych, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego.
Aquafaba zrewolucjonizowała wegańskie gotowanie, otwierając drzwi do nowych możliwości w przygotowywaniu bezjajecznych wersji ulubionych przepisów. Jej wszechstronność i łatwość użycia sprawiają, że jest ceniona przez wegan, wegetarian oraz wszystkich, którzy poszukują alternatywy dla jajek w swojej kuchni.
Ile aquafaby zamiast jajka?
Zazwyczaj trzy łyżki aquafaby mogą zastąpić jedno jajko w przepisach wymagających jego użycia do wiązania składników. Natomiast dwie łyżki aquafaby mogą zastąpić jedno białko jaja, np. w przepisach na bezę.
Jak długo ubijać aquafabę?
Czas ubijania aquafaby może się różnić w zależności od używanego miksera i pożądanej konsystencji, ale zazwyczaj wynosi od 5 do 10 minut. Aby osiągnąć sztywną pianę, podobną do tej z białek jaj, najlepiej ubijać aquafabę na najwyższych obrotach miksera. Ważne jest również, aby woda po ciecierzycy była schłodzona.
Ile aquafaba może stać w lodówce?
Aquafaba może być przechowywana w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku do 3 dni. Można ją również zamrozić, a po rozmrożeniu użyć do większości przepisów, chociaż najlepsze wyniki osiąga się ze świeżą aquafabą.
Czy aquafaba jest zdrowa?
Aquafaba jest uznawana za zdrową, ponieważ jest niskokaloryczna, roślinna i nie zawiera cholesterolu, co czyni ją świetną alternatywą dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub dla tych, którzy z różnych przyczyn muszą unikać jaj. Jednak, jak każdy produkt, powinna być spożywana z umiarem, szczególnie przez osoby z wrażliwością na rośliny strączkowe.
Co można zrobić z aquafaby?
Zastosowanie aquafaby jest szerokie i obejmuje:
- Wegańskie wersje tradycyjnych deserów, jak tiramisu czy panna cotta.
- Dodatek do ciast i ciasteczek dla uzyskania lekkości i wilgotności.
- Stabilizator piany w wegańskich drinkach, np. w koktajlach.
Do czego wykorzystać wodę z cieciorki?
Aquafaba doskonale sprawdza się jako wegański substytut jajek w wielu przepisach kulinarnych. Można z niej przygotować:
- Bezowe ciasteczka i pavlovy bez użycia jajek.
- Wegańskie majonezy, gdzie aquafaba służy jako baza emulsyjna.
- Lekkie, wegańskie musy czekoladowe.
- Wegańskie ciasta ucierane, a także wegańskie biszkopty.
Zobacz przepis na ciasto Oreo z aquafabą – https://viagusto.pl/ciasto-bez-pieczenia-z-oreo-orzechami-i-kremem-czekoladowym/