Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim ananas, banany, otręby oraz gorzka czekolada 🙂
Zapraszam do obejrzenia video przepisu 🙂

składniki
Spód:
- 100 g otrąb (u mnie żytnie)
- ok, 120 ml gorącej wody
- 1 banan
- 50 g kokosu
Mus:
- 500 g obranego dojrzałego ananasa
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (trzcinowy)
Dodatkowo:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
przygotowanie
- Otręby zalej gorącą wodą, wymieszaj i zostaw na około 15 minut. Następnie dodaj do nich kokos oraz zblendowanego banana. Całość wymieszaj i powstałą masą wylep formę do tarty. Spód piecz około 10 – 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Aby przygotować mus połącz ze sobą zblendowanego ananasa oraz banana. Dodaj też kurkumę. Odbierz kilka łyżek i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część podgrzej. Następnie dodaj do niej część z mąką ziemniaczaną oraz cukier. Całość doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając.
- Mus wyłóż na upieczony spód.
- Czekoladą roztop w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Czekoladę wylej na mus z ananasa.
- Tartę pozostaw do zastygnięcia czekolady.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki