Artykuł sponsorowany
Są takie zawody, które wymagają pracy na trzy zmiany. Rzecz jasna takie rozwiązanie nie jest zbyt zdrowe. Jednak nie zawsze człowiek ma wybór. Aby zarobić na rachunki i jedzenia w wielu przypadkach musi podejmować naprawdę ciężkie i wymagające prace. A w tym całym chaosie obowiązków trzeba jeszcze znaleźć czas na zdrowy styl życia. Dziś zastanowimy się, czy można zdrowo się odżywiać, pracując na trzy zmiany.
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowej i zbilansowanej diety są rzecz jasna niezwykle proste. Wystarczy tylko wyeliminować jedzenie śmieciowe i włączyć do diety duże ilości warzyw. Porcja obiadowa powinna składać się z ponad 75% warzyw. Pozostałymi składnikami może być porcja ryby i ryżu czy kaszy. Takie danie na pewno jest zdrowe, ale i smaczne. Do przygotowywania posiłków można też wykorzystać parowar. To szybkie i rzeczywiście dobre rozwiązanie i spora oszczędność czasu. Do tego należy zrezygnować z picia kolorowych napojów i zastąpić je wodą. Także picie alkoholu, nawet w małych ilościach, nie jest wskazane, podobnie jak palenie papierosów. Takie zasady wydają się proste i tak jest.
Sytuacja komplikuje się, gdy pracujecie dużo i czasami ciężko Wam znaleźć czas bądź siłę, by przygotować zdrowe jedzenie. Ale i tutaj jest dobre rozwiązanie tego problemu, bo niezależnie czy mieszkacie w Rybniku, Krakowie, czy waszym miastem jest Warszawa catering dietetyczny będzie dla was strzałem w dziesiątkę. Musicie wiedzieć, że dania są odpowiednio zbilansowane, ale też różnorodne i co ważne catering dostępny jest w wielu wariantach. Możecie wybrać choćby wersję wege czy klasyczną, a nawet dla sportowców. Wbrew pozorom ceny cateringu wcale nie są wysokie. Alternatywą może być też odżywianie się daniami, które wcześnie przygotujecie choćby podczas weekendu, a potem zamrozicie. Skoro to już jasne, to teraz czas pomyśleć jak zbilansować dietę, gdy pracuje się na 3 zmiany.
Zmiana poranna
W przypadku zmiany rannej sytuacja jest naprawdę prosta, bo wystarczy tylko zjeść śniadanie rano, następnie do pracy zabrać choćby sałatkę z pomidorkami koktajlowymi. Gdy wrócicie wystarczy zjeść obiad. Potem jeszcze mała przekąska, a na końcu oczywiście kolacja. Pamiętajcie, że nie można objadać się przed snem i do tego nie można też jeść bezpośrednio przed pójściem spać i to nawet, gdy danie jest lekkie. Ostatni posiłek powinien być na dwie godziny przed snem.
Przypominamy również, że trzeba zadbać o higienę jedzenia, czyli nie jeść przed telewizorem, ani nie jeść też ze smartfonem w ręce. Dzięki takim prostym rzeczom rzeczywiście zrobicie coś dobrego dla siebie i swojego zdrowia.
Druga zmiana, czyli popołudniowa
Sytuacja nieco komplikuje się, gdy pracujecie na drugą zmianę, czyli popołudniową. Jeżeli wyjdziecie do pracy przed 14, to bez problemu sytuacje ogarniecie, bo zjecie obiad jeszcze przed pójściem do pracy. Sytuacja wydaje się trudniejsza, gdy do pracy musicie wyjść już po 12. I właśnie tutaj znowu sprawdzi się catering. Rano zjecie śniadanie. W ramach drugiego śniadania zjecie obiad i to jeszcze w domu. Następnie możecie zjeść drugie śniadanie w pracy, podobnie zresztą jak jakąś przekąskę, którą może być owoc czy garść owoców.
A gdy wracacie do domu to czeka was jeszcze zjedzenie lekkiej kolacji. Potem wypoczynek, mała runda ćwiczeń oraz sen. O sen również trzeba zadbać. I tutaj znowu przypominamy, że nie należy zasypiać przed tv czy ze słuchawkami na uszach, bo to bardzo niezdrowe.
Trzecia zmiana, czyli nocka
Sytuacja jest najtrudniejsza, gdy pracujecie na nockę. Ale nadal można wszystko całkiem sensownie ogarnąć. A w myśl zasady, że życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać warto zdecydować się na opcję zamówienia czy to w Poznaniu czy Warszawie cateringu dietetycznego na cały dzień. Ewentualnie przygotowujecie dania na zapas, choćby na bazie gotowych mieszanek sałat, mrożonych warzyw i ekologicznego mięsa czy ryb.
Skoro to już jasne, to wystarczy to tak zorganizować. Po powrocie z pracy jecie zdrowe i lekkie śniadanie, następnie pół godziny odpoczywacie po nim i idziecie spać. Potem wstajecie na obiad. Następnie czekacie dwie godziny, by zjeść podwieczorek składających się z garści orzechów i owoców. Przed pójściem do pracy należy zjeść kolację. A w pracy małą przekąskę, choćby sałatkę i pomidorki koktajlowe.