Ciekawy przepis dla każdego fana sałatki “gyros”. Składniki, które znajdziecie w znanej sałatce zawinęłam w tortillę.
Tortilla gyros – PRZEPIS
składniki
- 300 g piersi z indyka
- 2 pomidory
- 2 małe lub 1 duża czerwona cebula
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 5 placków tortilli
Sos tzatziki:
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 duży ogórek (ok. 250g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeży koperek
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
- Pierś z indyka natrzyj przyprawą do gyrosa i łyżką oliwy. Piecz pod przykryciem 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po wystygnięciu pokrój.
- Pomidory i cebulę pokrój w plasterki. Kapustę pekińską posiekaj.
- Aby przygotować sos, startego na dużych oczkach tarki ogórka odciśnij z wody, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Na plackach tortilli rozłóż wszystkie składniki – sos tzatziki, pierś z indyka, pomidory, cebulę i kapustę pekińską. Zawiń w rulon i spożywaj na zimno.
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką
- Prosty przepis na sernik z rabarbarem
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad