Bardzo prosty pomysł na przygotowanie tofu – tofu w panierce.
składniki
Składniki na nuggetsy z tofu:
- 200 g tofu
- 3 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej, może być to mąka pszenna)
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 50 g bułki tartej
- 2 garście płatków kukurydzianych
- ½ łyżeczki papryki mielonej
- wybrana ostra przyprawa
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, chociaż dodadzą ciekawego smaku)
przygotowanie
Jak zrobić tofu w panierce?
- Tofu włóż co najmniej na noc do zamrażarki. Rano wyciągnij i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i mocno odciśnij. Zawiń w ręcznik papierowy lub ściereczkę i pozostaw na 20 minut.
- Przygotuj trzy składniki panierki:
– mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu
– mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z ciepłą wodą, sokiem z cytryny i sosem sojowym (odstaw na 5 – 10 minut, aby całość lekko zgęstniała) – ta “mieszanina” zastąpi jajko
– bułkę tartą wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, papryką, ostrą przyprawą (ilość dobierz do swoich upodobań) oraz płatkami drożdżowymi - Odsączone z wody tofu obtocz kolejno w mące, przygotowanym “jajku”, bułce tartej z płatkami, następnie ponownie w “jajku” i bułce tartej z płatkami.
- Opanierowane tofu możesz usmażyć lub upiec. Ja obsmażyłam na małej ilości tłuszczu na wielkim ogniu (do zarumienienia), a następnie włożyłam na 15 minut do piekarnika.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką
- Prosty przepis na sernik z rabarbarem