Warzywny gulasz bez mięsa – lekki i pełen smaków!
składniki
- 50 g kotletów sojowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryki
- ¼ cukinii
- ½ marchewki
- 200 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 200 ml wody
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, przyprawa do gulaszu lub mieszanka ulubionych przypraw
przygotowanie
- Kotlety sojowe przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (ugotuj do miękkości). Po wystudzeniu kotlety sojowe mocno odciśnij z nadmiaru wody. Następnie pokrój w dużą kostkę i posyp solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj kotlety sojowe, posiekaną cebulę oraz przetarty czosnek. Całość podsmażaj, co jakiś czas mieszając. Kotlety sojowe powinny się mocno zarumienić.
- Paprykę pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj do nich podsmażone kotlety sojowe z cebulą i czosnkiem, pomidory z puszki oraz wodę. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dodaj ulubione przyprawy. Ja użyłam gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką
- Prosty przepis na sernik z rabarbarem
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
1 komentarzy
super mniam mnaim
pozdrawiam kochanych vegan