Deser ten nie należy do tych zdrowych, ale co jakiś czas możemy sobie pozwolić na rozpustę. Tak, bo ten deser to prawdziwa rozpusta 😀 Przekonajcie się sami!
Wolisz zdrowszą opcję? Polecam przepis na deser z kremem z ciecierzycy – https://viagusto.pl/prosty-deser-z-kremem-z-ciecierzycy/
składniki
Beza:
- 4 białka
- 60 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 4 żółtka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta imbiru (mielony) – imbir świetnie podkręci smak i sprawi, że deser będzie ciekawszy 😉
- 50 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
przygotowanie
- Jako pierwsze przygotuj bezy. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Wiórki kokosowe wymieszaj z mąką ziemniaczaną i również dodawaj je stopniowo do białek. Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskając ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj beziki. Piecz je ok. 30 minut w 110 stopniach Celsjusza (bezy powinny być lekko zarumienione i wysuszone). Po tym czasie otwórz piekarnik, a bezy zostaw w nim do wystudzenia.
- Aby przygotować krem, mleko wymieszaj ze śmietanką i zagotuj, a następnie ostudź. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym oraz imbirem. Teraz do utartych żółtek stopniowo dodawaj przestudzone mleko ze śmietanką, cały czas miksując. Całość zagotuj, mieszając. Krem odstaw do wystudzenia.
- Wiórki kokosowe (3-4 łyżki) podpraż na suchej patelni na rumiany kolor.
- Przygotuj szklanki (2 lub 3, zależnie jak duże porcje chcesz przygotować ;)). W każdej ułóż kolejno warstwy: pokruszone bezy, podprażone wiórki kokosowe, krem z żółtek, pokruszone bezy, podprażone wiórki kokosowe, krem z żółtek.
- Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką
- Prosty przepis na sernik z rabarbarem
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem