Na pewno kojarzycie przepis na domowe wafle z galaretką. Przedstawiam Wam przepis na wafelki z galaretką, ale w wegańskiej wersji. Smak tego pysznego deseru bez pieczenia niemal nie różni się od pierwowzoru! Przekonajcie się sami 🙂
składniki
- 1 opakowanie wafli
Składniki na masę do wafla z galaretką:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g kremu/musu kokosowego (można zastąpić twardą częścią mleczka kokosowego)
- 2 galaretki (użyłam pomarańczowych z agarem)
przygotowanie
Jak zrobić wafle z galaretką?
- Do garnka daj olej kokosowy, mleko roślinne, krem kokosowy oraz cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, co jakiś czas mieszając.
- Do gotowej masy dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do lekkiego stężenia (10 – 15 minut).
- Tężejącym, ale ciepłym kremem przełóż wafle. Następnie całość obciąż i pozostaw do zastygnięcia masy.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.