Przepis na kokosowy deser w pucharku – czyli deserek kokosowa Princessa. Desery składają się z herbatników, kokosowego kremu budyniowego oraz polewy z białej czekolady.
Deser kokosowa Princessa jest puszysty i delikatny – smakiem przypomina uwielbianą kokosową Princessę. Deserki możesz przygotować jako słodki poczęstunek na imprezę, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis posmakuje każdemu, kto lubi smak kokosa!
Sprawdź również inne pomysły na deserki w pucharkach:
PRZEPIS – KOKOSOWY DESER
składniki
- 60 g herbatników
Składniki na kokosowy budyń:
- 130 ml mleka kokosowego
- 1 op. budyniu waniliowego (40 g)
- 30 g białej czekolady
- 30 g cukru pudru
- 25 g masła
- 1 jajko
Składniki na krem budyniowy:
- 120 ml mleka kokosowego (mleka z dużego kartonu, a nie tłustego mleczka kokosowego z puszki)
- 1 op. śnieżki (na 200 ml mleka)
- 30 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch deserków:
- 40 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
przygotowanie
Jak zrobić kokosowy budyń do deserków w kubeczku?
- Na początku ugotuj budyń – do garnka daj mleko kokosowe, proszek budyniowy, kostki białej czekolady, cukier puder, masło i jajko. Całość wymieszaj i zacznij podgrzewać na małym ogniu.
- Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania.
- Następnie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw do wystudzenia. Gotowy budyń polecam przykryć folią spożywczą – dzięki temu budyń nie wyschnie.
- Kiedy budyń wystygnie, może przejść do kolejnych kroków.
Jak zrobić kokosowy krem do deserków Princessa?
- Teraz możesz przejść do przygotowania kremu. Do 120 ml mleka kokosowego dodaj śnieżkę i ubijaj przez około 5 minut. Następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ubijając.
- Na koniec dodaj 30 g wiórków kokosowych i wymieszaj.
Jak zrobić kokosowe deserki Princessa?
- Przygotuj cztery kubeczki do deserków lub małe szklanki – ja użyłam kubeczków o pojemności 180 ml.
- Herbatniki pokrusz lub zmiel (w malakserze lub młynku do kawy). Połowę zmielonych herbatników wyłóż na spód czterech kubeczków i wyrównaj.
- Połowę gotowego kremu kokosowego wyłóż jako drugą warstwę deserków. Możesz to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Warstwę kremu wyrównaj i przykryj kolejną warstwą zmielonych herbatników. Na herbatniki wyłóż drugą część kremu i wyrównaj.
- Teraz przygotuj polewę – białą czekoladę i łyżkę mleka kokosowego umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kiedy roztopiona czekolada trochę ostygnie, wylej ją na wierzch każdego z deserków. Deserki posyp jeszcze wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki do zastygnięcia polewy.
Warstwy deserków powinny wyglądać następująco:
- herbatniki,
- krem budyniowy,
- herbatniki,
- krem budyniowy,
- polewa z białej czekolady,
- wiórki kokosowe.
Deserki przechowuj w lodówce.
Zobacz inne polecane przepisy na kokosowe desery i ciasta:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką
- Prosty przepis na sernik z rabarbarem
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad