Bardzo lubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej.
Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem 🙂
składniki
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki letniej wody
Farsz:
- 150 g czerwonej soczewicy
- 300 g pieczarek
- 1 duża / 2 małe papryki (u mnie zielone)
- 1 cebula
- woda do ugotowania soczewicy
- oliwa lub olej
- ulubione przyprawy i zioła
przygotowanie
Ciasto:
- Do mąk dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).
Farsz:
- Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Jeśli nie wpije wszystkiej wody odcedź ją, najlepiej za pomocą sitka.
- Pieczarki oraz paprykę zetrzyj na grubych oczkach tartki lub drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej pieczarki oraz paprykę. W razie potrzeby dolej wody. Całość co jakiś czas mieszaj i podsmaż do miękkości. W trakcie możesz przyprawić (sól, pieprz, majeranek, curry).
- Na koniec wymieszaj wszystkie składniki – pamiętaj aby usmażone pieczarki z papryką wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody. Całość dopraw i zostaw do przestudzenia (najlepiej jest zrobić farsz kilka godzin wcześniej, a nawet dzień wcześniej – w lodówce stanie się twardszy i łatwiej będzie Ci lepić pierogi).
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.