Szukasz przepisów na fit desery na zimno? Oto pomysły na trzy lekkie deserki z galaretką i owocami. W gorące dni orzeźwiające desery to strzał w dziesiątkę. Z termosami N’OVEEN możesz przygotować swoje ulubione desery i zabrać je wszędzie tam, gdzie zechcesz. Termos zapewnia, że desery pozostaną zimne i świeże do 12 godzin. To idealne rozwiązanie na pikniki, plażowe wypady, czy długie spacery. Zobacz, jak łatwo można przygotować te zdrowe i smaczne desery!
Idealny termos na desery na zimno!
W ciepłe dni marzymy o lekkich deserach na zimno z galaretką i owocami. Jednak jak je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy, aby zachowały świeżość, konsystencję i temperaturę? Z pomocą przychodzi 3-komorowy termos N’OVEEN, który pozwala przygotować aż trzy różne desery na zimno. Desery w tym termosie pozostaną świeże i zimne nawet do 12 godzin! Wyobraź sobie, że na pikniku otwierasz termos, a w środku czekają na Ciebie kolorowe, apetyczne desery. Każdy z nich możesz przygotować w oddzielnym pojemniku, a termos zadba o utrzymanie odpowiedniej temperatury. Dzięki termosowi N’OVEEN możesz cieszyć się pysznymi, zimnymi deserami, gdziekolwiek jesteś – na plaży, w parku czy w górach.
3-komorowy termos obiadowy N’OVEEN dostępny jest w dwóch stylowych kolorach – srebrnym (TB961) i niebieskim (TB963). Ten pojemny termos to praktyczne i eleganckie rozwiązanie do przechowywania i transportu posiłków. Wykonany ze stali nierdzewnej INOX, jest trwały i bezpieczny dla żywności. Dzięki podwójnej ściance termos utrzymuje temperaturę posiłków aż do 12 godzin (zarówno ciepłych, jak i zimnych). Jego całkowita pojemność wynosi 2000 ml, a wewnątrz znajdują się trzy zamykane pojemniki, które doskonale sprawdzą się przy kilkuskładnikowych daniach. Jeśli chcesz przenieść większe danie, możesz użyć termosu bez pojemników, co daje miejsce na 2 litry zupy, potrawki czy innego dania. Szczelne zamknięcie zapewnia bezpieczeństwo transportu płynnych zawartości, takich jak zupy czy sosy, a dołączona łyżka ze stali nierdzewnej jest dodatkowym atutem. Termos N’OVEEN jest wolny od BPA, a jego wysokość wynosi 24 cm, co czyni go wygodnym do przenoszenia.
Termosy N’OVEEN TB961 i TB963 to idealne towarzysze na pikniki, wycieczki czy do pracy, umożliwiające cieszenie się świeżymi i odpowiednio ciepłymi lub schłodzonymi posiłkami przez cały dzień! Tutaj znajdziecie więcej informacji o termosach – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-2000-ml-tb961-silver/





Jak zrobić fit desery na zimno z galaretką?
Aby przygotować fit desery na zimno z galaretką, wybierz niskokaloryczne składniki, takie jak galaretka bez cukru, która znacznie obniża kaloryczność deseru. Użyj niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, skyr lub sera z wiaderka, które są bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczu. Po rozpuszczeniu galaretki (najlepiej galaretki bez cukru) w gorącej wodzie, wymieszaj ją z wybranym produktem mlecznym. Możesz również dodać wybrany słodzik – na przykład stewię. Gotową masę wlej do pojemników i schłodź w lodówce, aby warstwy dobrze stężały. Na wierzchu ułóż wybrane owoce, a całość zalej galaretką.
Dzięki użyciu galaretki bez cukru oraz zdrowych dodatków, takich jak owoce i jogurty, uzyskasz pyszny, orzeźwiający i niskokaloryczny deser, idealny na letnie dni. Takie desery będą odpowiednie także jako śniadanie, czy podwieczorek – również poza domem, na przykład na pikniku!
Poniżej znajdziesz 3 przepisy na zdrowe desery z owocami i galaretką:
- sernik z malinami i galaretką,
- kokosowy skyrnik z bananowym musem,
- jogurtowy deser z galaretką i jeżynami.



Przepisy na fit desery na zimno z owocami
Sernik z malinami i galaretką
Składniki na 1 porcję:
- 150 g sera z wiaderka
- 1 galaretka malinowa
- 230 ml wody
- 60 g malin
- Połowę malinowej galaretki rozpuść w 80 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wymieszaj z serem z wiaderka (najlepiej mikserem). Gotową masę wlej do pojemnika i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Drugą połowę galaretki rozpuść w 150 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
- Kiedy ser z galaretką stężeje, na wierzchu wyłóż maliny. Całość zalej tężejącą galaretką i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Kokosowy skyrnik z bananowym musem
Składniki na 1 porcję:
- 150 g jogurtu skyr (naturalnego)
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wody
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 banan
- Połowę cytrynowej galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wymieszaj ze skyrem (najlepiej mikserem) i wiórkami kokosowymi. Gotową masę wlej do pojemnika i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Drugą połowę galaretki rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka wystygnie, banana zblenduj i wymieszaj z galaretką. Bananowy mus wylej na stężałą warstwę jogurtową. Całość włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Jogurtowy deser z galaretką i jeżynami
Składniki na 1 porcję:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/2 zielonej galaretki (użyłam galaretki agrestowej)
- 80 g jeżyn
- 1/2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 230 ml wody
- Połowę zielonej galaretki rozpuść w 80 ml gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wymieszaj z jogurtem naturalnym (najlepiej mikserem). Gotową masę wlej do pojemnika i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Połowę galaretki o smaku owoców leśnych rozpuść w 150 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
- Kiedy jogurt z galaretką stężeje, na wierzchu wyłóż jeżyny. Całość zalej tężejącą galaretką i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Zobacz również inne desery na zimno, które możesz przygotować do termosu obiadowego:
- lekki sernik z galaretką z jogurtów skyr
- fit deser z truskawkami i nasionami chia
- wiśniowy deser z galaretką i jogurtem
- sernik na zimno z borówkami
- deser z kaszy jaglanej z galaretką i owocami
A tutaj znajdziesz artykuł, w którym opisałam również inne modele termosów obiadowych marki N’OVEEN – https://viagusto.pl/termosy-obiadowe-dlugo-trzymajace-cieplo/






Artykuł powstał przy współpracy z N’OVEEN.