Zupy są jednym z tych dań, podczas przygotowania których można użyć swojej wyobraźni i stworzyć bardzo ciekawe połączenia składników. Co powiecie na zupę z dodatkiem kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej? Jest naprawdę pyszna, a całość świetnie dopełniają pierożki z pysznym farszem 🙂




 

Składniki:

Zupa:

  • 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól)
  • 150 g marchewki
  • 120 g cukinii
  • 1 cebula
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 80 g kapusty kiszonej

Ciasto do pierożków:

  • 100 g mąki
  • 1 łyżki oleju
  • 50 ml ciepłej wody

Nadzienie:

  • 5 pieczarek
  • 70 g kapusty pekińskiej
  • 100 g kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj przyprawy. Całość zagotuj. W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę, a cukinię i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa te podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Do gotującej się wody dodaj podsmażoną cebulkę, cukinię i marchewkę. Dodaj też drobno pokrojoną kapustę pekińską i kiszoną. Całość gotuj około 10 minut. W międzyczasie odpowiednio dopraw. Na koniec zupę możesz lekko zblendować.
  2. Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki i wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut (jeśli będzie zbyt rzadkie – dodaj mąki, a jeśli zbyt gęste – dodaj wody). Gotowe ciasto polecam Ci przygotować wcześniej, a następnie włożyć na 30 minut do foliowego woreczka (dzięki temu będzie bardzo miękkie i elastyczne).
  3. Ostatnim elementem jest farsz – wszystkie składniki drobno posiekaj i podsmaż dodając sól i inne przyprawy. Farsz najlepiej zrobić ostry i dość słony – dzięki temu będzie świetnym przełamaniem.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 – 4 mm i wykrój z niego okręgi. Na środek każdego daj trochę farszu i dokładnie go zalep. Możesz uformować małe pierożki, uszka, albo każdy inny kształt – ja zrobiłam coś na wzór pierogów gruzińskich. Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska)
Oceń ten post 🙂