Letnią porą warto wykorzystać dostępność warzyw i stworzyć z nich kolorową i pyszną zupę. Kombinacji jest wiele – ja postawiłam dzisiaj na kalafiora, fasolkę szparagową oraz paprykę. Kalafiora jednak zblendowałam, dzięki czemu zupa nie jest zagęszczana. Według mnie zupa jest najlepsza właśnie wtedy, kiedy to zblendowane jedno z warzyw sprawia, że jest gęsta.

Zapraszam do przeczytania przepisu, mam nadzieję, że Was on zainspiruje 🙂




Składniki:

  • 250 g kalafiora
  • 200 g fasolki szparagowej (żółta)
  • 1 mała papryka (czerwona)
  • 1 mały pomidor
  • około 500 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, curry
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości i zblenduj na gładką masę.
  2. Do gotującej się wody dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową. Wodę lekko osól. Gotuj do miękkości warzyw – około 20 minut.
  3. Następnie do gotujących się warzyw dodaj zblendowanego kalafiora, pokrojonego w kostkę pomidora (ważne, aby nie był bardzo dojrzały), oliwę oraz przyprawy i zioła.
  4. Zupę gotuj przez kilka minut – w razie potrzeby dolej wody. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube