Wielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę? Mam na to rozwiązanie!

Małe babeczki możesz zrobić w bardzo prosty sposób – wystarczy, że masz formę na muffinki. Kiedy odwrócisz gotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki!

W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na bezglutenowe babeczki sezamowe, tym razem są one również wegańskie. Zapraszam Cię na wielkanocne babeczki marmurkowe! 🙂

Tutaj link do babeczek sezamowych: http://viagusto.pl/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/




 

Składniki (12 sztuk):

  • 200 g mąki (1 szklanka) użyłam bezglutenowej mieszanki, może też być to np. mąka pszenna, orkiszowa
  • 50 g cukru (1/3 szklanki) użyłam brązowego
  • 125 ml mleka roślinnego (1/2 szklanki) u mnie mleko ryżowe
  • 50 ml oleju (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
  • 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski daj mąkę, cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
  2. Siemię lniane zmiel (możesz też użyć mielonego) i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj do reszty składników.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Podziel ją na dwie części i do jednej dodaj kakao.
  4. Masę wyłóż do foremek na muffinki. Na spód daj jasną część, a na nią ciemną. Muffinki piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Kiedy muffinki ostygną wyciągnij je z papilotek i odwróć – dzięki temu przyjmą kształt małych wielkanocnych babeczek. Jeśli muffinki zbyt wyrosną utnij nożem wierzch tak, aby mogły prosto stać 🙂
  6. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj. Kiedy czekolada lekko stężeje polej nią babeczki. Na wierzch daj kilka rodzynek. Zostaw do zastygnięcia czekolady.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

WIELKANOCNE BABECZKI MARMURKOWE (wegańskie, bezglutenowe)
Oceń ten post 🙂