Oponki to doskonała przekąska lub deser. Najczęściej jemy je podczas karnawału, jednak osobiście mogę je jeść o każdej porze roku! Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Pominęłam także jajka. W ten sposób stworzyłam przepis na pyszne wegańskie oponki – mega pyszne! Zapraszam 🙂

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 250 g tofu naturalnego
  • 150 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Do miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Teraz zarób ciasto – tak, aby rozdrobnić tofu.
  2. Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem).
  3. Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam oleju rzepakowego, jednak bardzo dobrym wyjściem będzie też olej kokosowy. Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku lub na głębokiej patelni. Pamiętaj, że potrzebujesz sporo oleju, ponieważ oponki muszą swobodnie pływać – nie mogą dotykać dna 🙂
  4. Na koniec lekko ostudzone oponki posyp cukrem pudrem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

WEGAŃSKIE OPONKI – bez sera, bez jajek
Oceń ten post 🙂