Na pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! 🙂

Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam!




 

Składniki:

Ciemna część:

  • 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą)
  • 50 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 80 g cukru

Jasna część:

  • 225 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 60 g mąki (30 g pszennej i 30 g kokosowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g cukru

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada, orzechy laskowe i masło orzechowe

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zblenduj na gładką masę (razem z zalewą). Dodaj do niej resztę składników na ciemną część i wymieszaj. Wyłóż do formy (u mnie 23 x 23 cm).
  2. Oddzielnie wymieszaj składniki na jasną część i gotową masę wyłóż na ciemną.
  3. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i orzechami laskowymi, możesz również dać trochę masła orzechowego.
  4. Piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

 

 

Wegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy
Ocena: 5