Bardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym.

Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej 🙂




Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej)
  • 1 szklanka mleka (roślinnego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki oleju
  • 0.5 szklanki cukru

Kisiel cytrynowy

  • 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody

Krem czekoladowy – klik

Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce.

Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube