Sos czosnkowy to dodatek do wielu dań – pizza, sałatka, czy też kanapka. Najlepszy sos czosnkowy można uzyskać bardzo prosto i szybko w domu! Przepis jest kierowany głównie dla osób na diecie wegańskiej – bazą mojego sosu nie jest jogurt, ani majonez. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnej wersji, a dzięki przepisowi, który znajdziesz poniżej masz pewność, że użyłeś sprawdzonych składników 🙂
Najważniejszym składnikiem (oprócz czosnku, rzecz jasna 🙂 ), który powoduje, że sos świetnie smakuje jest miso – czyli japońska pasta sojowa.
Jeśli zdecydujesz się na zakup pasty wiedz, że najlepsza będzie ta, która została wyprodukowana w Japonii przy użyciu tradycyjnych metod. Taka pasta miso nie zawiera konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaku. Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil 🙂
Pastę miso możesz wykorzystać też do zup i innych dań – jednak pamiętaj, że nie należy jej gotować.
Link do pasty miso – https://wesoil.pl/miso/466-pasta-miso-white-jasna-400g-japonia.html?search_query=miso&results=5
składniki
- 115 ml oleju
- 50 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki pasty miso
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne lub chilli
przygotowanie
- Wszystkie składniki zblenduj za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego. Użyj schłodzonego wcześniej oleju oraz zimnej wody.
- Gotowy sos przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!