Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na zimno. Jest ona bez cukru, bezglutenowa oraz wegańska – a zapewniam Cię, że smakuje wyśmienicie 🙂 Truskawkowa tarta to bardzo prosty przepis, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
W przepisie najważniejszą rolę odgrywa mleczko kokosowe – należy wybrać mleczko dobrej jakości, które na pewno się ubije. Ja przetestowałam mleczko firmy Exotic Food, które zakupić możecie w sklepie Wesoil – jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczona i polecam użyć to mleczko. Wesoil w swojej ofercie posiada kilka rodzajów mleczek. Najlepszy stosunek jakości do ceny posiada mleczko Dee Thai. Natomiast najlepszy skład, czyli samo mleko i wodę, bez konserwantów i dodatków oferuje firma AROY-D oraz Real Thai.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej 🙂
składniki
- 2 puszki mleczka kokosowego co najmniej 60% (twarda część)
- 150 g płatków jaglanych lub owsianych
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao
- kilka truskawek
- dojrzały banan
- dodatkowo gorzka czekolada i truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.