W ostatnich dniach otrzymałam paczkę ze sklepu MoyEco – czyli sklepu, w którym znajdziecie EKO zdrową żywność, EKO kosmetyki, EKO środki czystości i suplementy diety. W środku znalazłam kilka ekologicznych produktów, a wśród nich między innymi mus truskawka – wanilia (zawierający 70% owoców i słodzony syropem z agawy), suszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym).
Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę!

Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco. Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej.

Zachęcam również do odwiedzenia sklepu MoyEco, ponieważ czeka tam na Was mnóstwo produktów. Na pewno zrobicie świetne ekologiczne zakupy!

Tutaj link do sklepu: https://moyeco.pl/

Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej 🙂




 

Składniki (forma 23,5 x 23,5 cm)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość wymieszaj i daj na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wyrównaj i piecz 30 min w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu spód posmaruj połową musu truskawka – wanilia.
  3. Suszone truskawki zalej 300 ml gorącej wody. Poczekaj 15 minut i następnie odsącz truskawki z wody (uwaga – nie wylewaj wody, ponieważ jeszcze Ci się przyda 😉 ). Namoczone truskawki rozłóż na musie, najlepiej w równych odstępach.
  4. Do garnka daj 300 ml mleka ryżowego i 2 opakowania agaranty (czyli 12 g). Całość wymieszaj i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu – czyli 1 minutę. Teraz dodaj 2 łyżki syropu z agawy i 150 ml wody po namoczonych truskawkach. Całość wymieszaj i zostaw do lekkiego zastygnięcia (5 – 10 minut). Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na truskawki i równomiernie rozprowadź. Zostaw do stężenia. Agaranta bardzo szybko tężeje – wystarczy około 15 minut.
  5. Do garnka daj pozostałe 150 ml wody po truskawkach, pozostałą połowę musu i 1 opakowanie agaranty. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Następnie wylej na wierzch ciasta i zostaw do stężenia.
  6. Truskawkowa kostka świetnie smakuje z bitą śmietaną – polecam ubić Ci mleczko kokosowe (twardą część) z ksylitolem, dzięki czemu powstanie pyszna kokosowa bita śmietana! 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

TRUSKAWKOWA KOSTKA – ciasto bez cukru, bez glutenu, wegańskie (paczka z MoyEco!)
Oceń ten post 🙂